Autor: Indrek Kald • 29. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ootab uusi vabakaubanduse lepinguid Singapuri ja Kanadaga

Eesti toetab Euroopa Liidu vabakaubanduslepingu sõlmimist Singapuri ja Kanadaga ning lepingu ettevalmistamist Jaapani ja Marokoga.

Välisminister Urmas Paet ütles Brüsselis euroliidu väliskaubandusministrite kohtumisel, et peab oluliseks Euroopa Liidu vabakaubanduslepingute sõlmimist tähtsate kaubanduspartneritega.

Tema sõnul on ELi läbirääkimised Singapuriga lõppjärgus ning lepingu sõlmimine tõstab euroliidu ettevõtete ja investorite konkurentsivõimet nii Singapuris kui laiemalt Aasia regioonis. "Eestile on kõige olulisem saada parem ligipääs Singapuri teenusteturule ning seda eriti infotehnoloogia ja e-teenuste valdkonnas, samuti logistika ja transpordi ning finantsteenuste valdkonnas," rääkis Paet.

Eesti toetab ka Kanadaga vabakaubanduslepingu läbirääkimiste kiiret lõpetamist. "Loodame, et see toimub see veel sel aastal," märkis minister.

Väliskaubandusministrid arutasid ka vabakaubanduslepingu läbirääkimiste alustamist Jaapani ja Marokoga. "Jaapan on maailma kaubanduses oluline tegija ning sealne turg väga suur, samuti on Jaapan Euroopa Liidule tähtis strateegiline ja kaubanduspartner," lausus Paet.

Eesti soovib tema sõnul võimalikult laiaulatuslikku koostööd Jaapani ja Euroopa Liidu vahel, et luua hästitoimiv ja pikaajaline strateegiline partnerlus.

Vahemere lõunakalda riikidest on ettevalmistused vabakaubanduslepingu läbirääkimiste alustamiseks kõige kaugemal Marokoga. "Kaubandussuhete edendamine on oluline moment Euroopa Liidu lõunanaabrite reformidele suunamisel ning Marokoga läbirääkimiste alustamine annab loodetavasti positiivse signaali ka teistele," sõnas Eesti välisminister.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757