Autor: Maarit Eerme • 7. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vabade ametikohtade arv vähenes

Eesti hulgi- ja jaekaubandus ettevõtetes oli 2012. aasta III kvartalis 967 vaba ametikohta teatab Statistikaamet.

Vabade ametikohtade määr oli III kvartalis 1,2%. Vabade ametikohtade määr on vabade ametikohtade osatähtsus ametikohtade koguarvus (hõivatud ja vabade ametikohtade summa).

Kogusummana vabade ametikohtade arv hulgi- ja jaekaubanduses oli III kvartalis 79 406.

Statistikaamet teatab, et kõige kõrgem vabade ametikohtade määr oli hariduse tegevusalal (2,2%) ning kõige madalam ehituse tegevusalal (0,7%).

2011. aasta III kvartaliga võrreldes tõusis vabade ametikohtade määr kõige kiiremini muudes teenindavates tegevustes (1,1 protsendipunkti).

Suurim vabade ametikohtade arvu kasv oli halduses ja abitegevustes, kus vabu ametikohti oli 2011. aasta III kvartaliga võrreldes 1,2 korda rohkem.

Vabadest ametikohtadest 35% oli avalikus sektoris ja 65% erasektoris. Avalikus sektoris oli vabade ametikohtade määr 1,8% ja erasektoris 1,3%. Avaliku sektori alla kuuluvad ka riigi ja kohaliku omavalitsuse omanduses olevad äriühingud.

2012. aasta II kvartalis võeti tööle ja lahkus töölt kokku (tööjõu käive) üle 79 300 töötaja. Tööjõu käive kasvas eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 14,3%.

Vaba ametikoht on vastloodud, vaba või töötaja lahkumise tagajärjel vabaks saav tasustatav ametikoht, millele tööandja otsib aktiivselt sobivat kandidaati väljastpoolt ettevõtet, asutust või organisatsiooni.

Andmed põhinevad uuringul „Vabad ametikohad ja tööjõu liikumine”, mida Statistikaamet korraldab alates 2005. aastast. 2012. aastal on valimis ligi 11 700 ettevõtet, asutust ja organisatsiooni.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757