Swed: jahenemine Soome ja Rootsi majanduses kandub Eestisse

Swedbanki Balti investeerimiskeskuse analüüsiosakonna juhataja Kristjan Tamla ütles täpsustatud SKPd kommenteerides, et meie peamiste kaubanduspartnerite Soome ja Rootsi majanduste jahenemine kandub peagi ka meile.

Järgneb Kristjan Tamla kommentaar:

Täpsustatud III kvartali majanduskasvu hinnang näitas, et kasvu kiirenemine toetus sisemaisele nõudlusele. Netoekspordi panus oli seevastu nii suures ulatuses negatiivne viimati majanduse buumiaastatel.

Sisenõudlust on üle 1,5 aasta vedanud investeerimisaktiivsus (+34% võrreldes eelmise aastaga), mis tugines suuresti Co2 kvoodimüügile ning EL-i subsiidiumidele. Nende välismaiste rahaliste katteallikate toel on ehitustegevuse mahud kasvanud juba võrreldevale tasemele buumi keskpaigaga. Nii oli ehituses loodud lisandväärtus vaid 10% võrra madalam kõigi aegade rekordmahust 2008.a III kvartalis.

Lisaks investeerimisaktiivsusele kiirenes III kvartalis ka eratarbimine (+6,5% võrreldes eelmise aastaga). Kõigi aegade madalaimale tasemele langenud intressid ja jätkunud sissetulekute kasv on tarbimiskulutusi soodustavad tegurid. Samas tuleb arvestada, et kvartal varem oli tarbimiskulutuste kasv väga väike (alla 2% võrreldes eelmise aastaga), mistõttu oli kiirenemine osaliselt ka tehnilise iseloomuga. Kahe kvartali keskmisena püsis tarbimiskulude kasv 4% lähedal, kus ta on olnud viimase 1,5 aasta jooksul.

Ettevaates on tõenäoline majanduskasvu aeglustumine. Aasta viimase kvartali alguse kohta laekunud jaemüügi andmed viitavad sellele, et pidurdunud on tarbimisaktiivsus. Lisaks on maailma majanduskasvu jahenemine  jõudnud meie peamiste kaubapartnerite Soome ja Rootsi tööstussektoritesse. Sealt jätkab see edasi kandumist ka meile.

Viimastest suurematest langustest on Eesti eksportiv sektor väljunud oluliselt tugevamana ja võitnud rahvusvaheliselt turuosa. Saab näha, kas see kordub ka seekord.

Osale arutelus

  • Kristi Malmberg

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara