Autor: Maarit Eerme • 19. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tooraine kallinemine ja Aasia nõudlus tõstab konjaki hinda

Konjaki tooraine hinnatõus ning Aasia turgude suur konjakinõudlus toob kaasa konjaki ja brändi kallinemise.

“Konjakiturgu survestab viimaste aastate kesine viinamarjasaak ning samal ajal on Aasia turge, eriti Hiinat vallanud tõeline konjakibuum. Seetõttu valitseb konjaki tooraine eaux de vie nimel tõsine konkurents, mis toob turul kaasa lõpptoodangu hinnatõusu,“ kommenteeris Altia Eesti AS juhatuse liige Kristel Mets ettevõtte teates.

Konjaki valmistamiseks vajalik eaux de vie on valge konjakipiiritus, mida saadakse veini tegemisel ning selle järgneval destilleerimisel. Konjakipiirituse hind ongi Prantsusmaal kiirelt tõusnud, näiteks VS konjakite puhul kuni kolmekordistunud, mis mõjutab omakorda konjakite ja brändide hindu.

Vähemalt kaks aastat vaadis seisnud VS (very special) konjaki hind kallineb Eestis eeldatavasti ühe euro ringis 0,7-liitrise pudeli kohta. VS-i valmimine on kõige kiirem, seda jõutakse vajadusel juurde valmistada ning Aasial ei ole suurt mõju VS-i hinnale.

Vähemalt neli aastat vaadis valminud VSOP (very superior old pale) hinda mõjutab toorainenappus ning Aasia nõudlus kõige rohkem. Võib prognoosida, et 0,7-liitrise VSOP konjaki hind suureneb kaupluses umbes kolm kuni viis eurot.

Vähemalt 6, kuid keskmiselt 20 aastat valmiv XO (extra old) konjak on nõutud kaup Hiinas, kuid Eestis on hinnatõus arvatavasti tuntav alles aasta-paari pärast, kuna XO-d tarbitakse vähe ning seda leidub maaletoojate ja kaupluste ladudes eeldatavasti vana hinnaga veel küllaldaselt.

IWSR-i (International Wine and Spirit Research) 2011. aasta andmete põhjal tarbiti Eestis VS konjakit 124 000, VSOP-d 137 000 ja XO-d 4500 liitrit.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757