Autor: Aira Tammemäe • 20. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitus- ja kaubandussektoris kõrge krediidirisk

Müügi- ja ekspordiuudiste portaal bestsales.ee kirjutab, et kõige krediidiriski tundlikumad sektorid on ehitud, metallurgia ja kaubandus, antud info pärineb krediidikindlustusseltsi Coface'i kvartaliväljaandest "Panorama Sectors".

Maailmamajandust analüüsitakse 14 ärisektoris kolmes suures piirkonnas: tärkava turumajandusega Aasias, Põhja-Ameerikas ja Euroopa Liidus. "Analüüsimisel kasutatakse kolme algnäitajat: käibevõimet, finantspositsiooni tugevust ja krediidiriski. Need indikaatorid on välja töötanud Coface’i majanduseksperdid ning neid on jälgivad ja analüüsivad Coface’i analüütikud," selgitab Kairi Vaade-Kuusemets.

Kogu maailmas erineb krediidirisk eri ärisektorites märgatavalt:

- farmaatsia-, energeetika- ja transpordisektor on vastupidavamad;

- põllumajandus- ja toiduaine- ning auto- ja elektroonikatööstust tuleks jälgida;

- ehitus-, metallurgia- ja kaubandussektori positsioon on nõrgenenud ning need sektorid on krediidiriski suhtes väga tundlikud.

Sektorid on riskitaseme järgi jaotatud kolme kategooriasse. "Mitu ärisektorit on praegu ohus üleilmse majandustegevuse aeglustumise ja rahvusvahelise kaubanduse vähem dünaamilise kasvu tõttu. Coface’i kogemusest nähtub, et vaid üksikud sektorid on keskmise krediidiriskiga," kommenteerib Vaade-Kuusemets.

Väljaandes on toodud välja tugevad, nö jälgimist nõudvad ja haavatavad sektorid.

Tugevad sektorid

Farmaatsiatööstusele toovad kasu kasvavad tervishoiukulutused. Energeetikatööstus kasutab ära oma rahavoogude tekitamise võimet. Ehkki mere- ja õhutranspordi sektori finantspositsioon on nõrgem, on nende krediidirisk kontrollitud riskipoliitika tõttu mõõdukas.

Jälgitavad sektorid

Põllumajandus- ja toiduaine- ning auto- ja elektroonikatööstust peavad Coface’i eksperdid riskantseks. Samal ajal kui põllumajandus- ja toiduaine- ning autotööstus reageerivad olenevalt geograafilistest piirkondadest erinevalt, on elektroonikasektor nii Hiina majanduse aeglustumise kui ka Euroopa majanduslanguse ohver.

Haavatavad sektorid

Väljavaade on eriti trööstitu kolme ärisektori puhul: ehitus-, metallurgia- ja kaubandussektor. Maksehäireid esineb sagedasti ja need tõendavad märkimisväärse riski olemasolu, eriti Lõuna-Euroopas.

Ehitussektor on oma olemuselt piirkondade majanduskliima suhtes haavatav. "Kui USAs võime oodata vähest tegevuse elavnemist, siis Euroopas mõjutavad majandusraskused jätkuvalt leibkondi ja riigiasutusi, kes piiravad oma investeeringuid, sest puudub lootus koheseks elavnemiseks," kommenteeritakse väljaandes olukorda turul. Hiinas on võetud meetmeid kinnisvaramulli lõhkemise vastu. Jaemüügisektori puhul on olukord teistsugune. Kuigi nõuete hulk muutub positiivses suunas, kannatab arenenud riikides see sektor kõige enam põhjusel, et leibkondade tarbimine on vähenenud.

 

 

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757