Swed: Tarbijahindade kasvu mõjutas välismaine hinnasurve

Tarbijahindade kasvu mõjutasid eelmisel aastal peamiselt välismaised hinnasurved, mis mõjutas kütuse ja toiduainete hinda kommenteerib Swedbanki Balti investeerimiskeskuse analüüsi osakonna juhataja Kristjan Tamla, kommenteerides statistikaameti teadet THI tõusust.

Järgneb Kristjan Tamla kommentaar:

Tarbijahindade kasvu mõjutasid eelmisel aastal peamiselt välismaised hinnasurved - aasta alguses kallines rahvusvahelistel turgudel kütus ning suvekuudel tegid järsu hüppe toiduainete hinnad. Lisaks mõjutas imporditavate kaupade hinnakasvu terve aasta esimese poole nõrgenenud euro vahetuskurss.

Edaspidi on oodata välismaiste hinnasurvete järk-järgulist taandumist. Rahvusvahelistel kütseturgudel on nõudlus ja pakkumine täna suhteliselt hästi tasakaalus ning uut suurt kütusehindade hüpet pole hetkel oodata. Samuti on viimastel kuudel aset leidnud euro vahetuskursi kallinemine.

Sisemaised hinnasurved on seevastu aga tänavusel aastal suurenemas. Lisaks elektrienergia kallinemisele, mis peaks hinnataset tõstma ca 1% võrra, on aasta jooksul kerkimas ka tubaka ning alkoholi aktsiisimäärad. Ei saa ka välistada, et palgakasvu ja tootlikkuse vahekord nihkub rohkem inflatsioonisurveid suurendavas suunas. Kokkuvõttes peaks 2013.a keskmine tarbijahindade kasv jääma siiski madalamaks kui eelmisel aastal, kuid see hakkab selgemalt esile tulema aasta teisel poolel.

 

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara