Novembris ületas kaupade eksport importi

Eelmise aasta novembris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,15 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,14 miljardi euro eest, teatab statistikaamet.

Kaubavahetuses tekkis ülejääk ehk ekspordikäive ületas importkäivet 15 miljoni euro võrra.

2012. aasta novembris võrreldes 2011. aasta novembriga kasvas kaupade eksport Eestist 9% ja import 3%. Ekspordi kiirema kasvu tõttu võrreldes impordiga tekkis kaubavahetuses ülejääk. Viimati oli kuises arvestuses kaubavahetus ülejäägis 2010. aasta veebruaris, mil eksport ületas importi 17 miljoni euro võrra.

Eestist eksporditi novembris enim masinaid ja seadmeid (30% Eesti koguekspordist), põllumajandussaadusi ja toidukaupu (11%) ning mineraalseid kütuseid, sh bensiin, põlevkiviõli, elektrienergia (11%). Ekspordi suurenemist võrreldes 2011. aasta novembriga mõjutas enim masinate ja seadmete väljaveo suurenemine (kasv 35%). Viiendiku kasvas põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljavedu. Samal ajal vähenes mineraalsete kütuste väljavedu (langus 26%).

Novembris imporditi Eestisse kõige rohkem samuti masinaid ja seadmeid (32% Eesti koguimpordist), põllumajandussaadusi ja toidukaupu (11%) ning mineraalseid kütuseid (11%). Võrreldes 2011. aasta novembriga kasvas oluliselt masinate ja seadmete sissevedu (kasv 32%). Samas mineraalsete kütuste sissevedu vähenes kolmandiku.

Eestist eksporditi kaupu kõige rohkem Rootsi (18% Eesti koguekspordist), järgnesid Venemaa (14%) ja Soome (13%). Eesti koguekspordi kasvu võrreldes 2011. aasta novembriga mõjutas enim väljaveo suurenemine Rootsi ja Venemaale (kasv vastavalt 78% ja 13%). Samas eksport USA-sse ja Soome vähenes (langus vastavalt 44% ja 8%). Rootsi ja Soome eksporditi kõige rohkem elektrilisi seadmeid, puitu ja mööblit, Venemaale aga mehaanilisi seadmeid, jooke ja alkoholi ning orgaanilisi kemikaale.

Kõige rohkem imporditi kaupu Soomest (14% Eesti koguimpordist), Rootsist ja Saksamaalt (kummastki 11%). Eesti koguimpordi kasvu mõjutas kõige rohkem sisseveo suurenemine Hiinast (kasv 109% ehk kaks korda) ja Leedust (kasv 23%). Samas import Lätist ja Hollandist vähenes. Soomest imporditi Eestisse elektriseadmeid ja kütuseid, Rootsist elektriseadmeid ja transpordivahendeid, Saksamaalt mehaanilisi ja elektrilisi seadmeid. Hiinast suurenes import peamiselt elektriseadmete sisseveo suurenemise tõttu.

Võrreldes 2012. aasta oktoobriga kasvas novembris eksport 3%, import aga kahanes 12%. Eksport suurenes masinate ja seadmete ning keemiatööstuse toodete väljaveo suurenemise tõttu, import aga kahanes peamiselt masinate ja seadmete ning mineraalsete kütuste sisseveo vähenemise tõttu.

2012. aasta novembris olid ekspordihinnad 2011. aasta novembri tasemel, impordihinnad aga tõusid 2%.

 

Osale arutelus

  • Väinu Rozental

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik!

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara