Selver ei plaani naasta Läti turule

Lätis tegevuse lõpetanud Selver ASi nõukogu esimees Andres Järving ütles, et Selver praegu Läti turule naasta ei plaani. Tema hinnangul ei tasu seda teha lähema paari aasta jooksul.

Selver on Lätis tegutsenud ja sealt ära tulnud. Kas teil on kavas sinna tagasi minna?
Ei, praegu sellist plaani ei ole. Me oleme külmutanud selle projekti. Küll on meil seal vanast ajast mõningaid kinnistuid alles, aga kuna turud on seal veel suhteliselt maas, siis me ei ole nendega midagi suurt teinud. Praegu sellist plaani esialgu ei ole.

Kas siis praegu ei ole hea aeg sinna tagasi minna?
Ega ei ole. Nigelad on need tulemused, mis sealt praegu tulevad. Kaubandus on küllaltki rohkem üleinvesteeritud kui siin. Kuigi me räägime ka siin, et konkurents on väga tihedaks läinud, aga Eestis on näitajad praegu veel paremad.

Millal võiks uuesti tulla hea aeg Lätti laieneda?
Nii prognoosida ei julge, aga ikka läheb aastaid veel.

Kas teate veel firmasid, kes on Lätist ära tulnud?
Eks neid on sadu. Eesti kapital on kõige rohkem kaotanudki Lätis oma raha. Kuna peeti loomulikuks, kaardi pealt vaadates, et võiks esmalt Läti poole minna. Enamikule ta pole edu toonud või ollakse nullis, lihtsalt ollakse kohal. Turg on ikkagi raske. Minu teada suurematest firmadest on praktiliselt kõik käinud, kõik hulgikaubandusettevõtted, maaletoojad, alkoholimüüjad... Neid on hästi palju.

Mis te arvate, millest neil tuli tahtmine Lätti minna ja miks neil seal nii kehvasti läks?
Lihtsalt mingisugune maakaart on meil silmade ees ja meile tundub, et see on kõige loogilisem koht, kuhu minna. Kõige lähemal ja paremini arusaadav, logistika on lihtsam. Oleks see raha pandud Soome-Skandinaavia suunas, siis oleks see ettevõtlus märksa tugevam, kui ta täna on. Need riskid ja karid, mis Lätis ootasid, on märksa suuremad, kui arvati.

Kas praegu veel tasuks Soome minna?
Igal ajal võib, lihtsalt töö on seal raskem, nõuab rohkem pingutusi, aga sa oled jälle turul hiljem. Soome ja Skandinaavia oleks meile perspektiivsemad.

Selveril ei ole plaanis sinna minna?
Ei ole, meie ettevõtted on küllalt väikesed võrreldes nende kettidega, mis seal on. Võib-olla jaekaubanduse tee ei oleks õige, aga mingisugused teised kaubad, kus on väiksemad mahud.

Osale arutelus

  • Ave Lepik, Kadri Põlendik

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara