RM: riiete allahindlused ja elektri kallinemine

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas märkis, et elektri kallinemise kõrval olid tänavu jaanuaris viimaste aastate suurimad hooajalised allahindlused riietele.

Järgneb Kristjan Pungase kommentaar jaanuari tarbijahindadele:

Jaanuaris tõusid hinnad kuuga 0,7 protsenti ning aastane hinnatõus aeglustus detsembri 3,5 protsendilt jaanuaris 3,4 protsendini. Euroala inflatsioon langes  jaanuaris esialgsel hinnangul kütuse hinnatõusu pidurdumise tõttu 2 protsendini. Jaanuaris oli inflatsioon oodatust tagasihoidlikum. Elektrituru avanemise mõju pehmendasid hooajalised allahindlused ning osa teenuste odavnemine.

Jaanuaris mõjutas hinnatõusu eelkõige elektrituru avanemine, mis koos võrgutasude tõusuga tõi kaasa elektri pea 24 protsendise kallinemise kodutarbijatele.  Selle mõju inflatsioonile oli märkimisväärne 0,9 protsenti. Aasta alguses tõusnud alkoholi ja tubakatoodete aktsiisimäärad mõjutavad hindu suuremal määral järgmisel kuul, kui eelmise aasta lõpus soetatud varud on realiseeritud. Osaliselt tasakaalustas nende tegurite mõju tasuta ühistranspordi kehtestamine Tallinnas.

Elektri kallinemise kaudseid mõjusid teiste kaupade hindadele, kus elektrikulude osakaal on suurem, ei täheldanud. Samas, kui konkurents võimaldab, ei ole välistatud nende lisandumine lähikuudel.

Riiete ja jalatsite hooajalised allahindlused olid jaanuaris viimaste aastate suurimad. Tõenäoliselt on kaupmehed tarbijate kasvavate kulutuste taustal suurendanud riiete kaubavalikut, mistõttu varud on suurenenud. Inflatsiooni mõjutas ka kaugkütte ning sideteenuste odavnemine. Kaugkütte odavnemist soodustas kütuste mõningane hinnalangus välisturgudel ning viimastel kuudel toimunud euro tugevnemine.

Osale arutelus

  • Kristi Malmberg

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik!

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara