Ekspordi kasv mullu pidurdus

Mullu suurenes kaupade eksport Eestist 2011. aastaga võrreldes 4% ja import 9% – mõlemad numbrid jäid oluliselt alla aasta varasemale.

Ekspordi ja impordi kasv oli eelmisel aastal aeglasem kui 2011. aastal, mil kumbki suurenes 37%, teatas statistikaamet.

2012. aastal eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 12,6 miljardi euro eest ja imporditi Eestisse 13,8 miljardi väärtuses. Eesti kaubavahetuse puudujääk oli 1,2 miljardit eurot, mis on ligi kaks korda suurem kui 2011. aastal, mil puudujääk oli 0,66 miljardit eurot.

Suurim ülejääk tekkis Eesti kaubavahetuses Rootsi ja Venemaaga (mõlemasse riiki ületas eksport importi 0,6 miljardit eurot). Suurim puudujääk tekkis aga kaubavahetuses Saksamaa ja Leeduga.

Peamised riigid, kuhu Eestist 2012. aastal kaupu eksporditi, olid Rootsi (16% Eesti koguekspordist), Soome (15%) ja Venemaa (12%). Enim suurenes eksport Venemaale ja Lätti (kasv vastavalt 16% ja 15%), vähenes aga USAsse (langus 22%).

Rootsi eksporditi enim elektriseadmeid ja kütuseid, Soome elektriseadmeid ja mööblit, Venemaale mehaanilisi ja elektriseadmeid.

Enim imporditi Eestisse kaupu Soomest (14% Eesti koguimpordist), Saksamaalt ja Rootsist (kummastki 10%). Enim suurenes kaupade sissevedu Soomest ja Leedust (kasv vastavalt 25% ja 14%).

Soomest imporditi kõige rohkem kütust ja elektriseadmeid, Saksamaalt transpordivahendeid ning mehaanilisi seadmeid ning Rootsist elektriseadmeid.

Eelmisel aastal eksporditi enim masinaid ja seadmeid (29% Eesti koguekspordist), mineraalseid kütuseid (sh bensiin, põlevkiviõli, elektrienergia) (15%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (9%). Aastaga suurenes kõikide kaubajaotiste (v.a mineraalsed kütused) ekspordikäive.

Eesti koguekspordi suurenemist mõjutas enim masinate ja seadmete väljavedu (kasv 9% ehk 301 miljoni euro võrra). Samuti suurenes oluliselt ka põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljavedu (15% ehk 148 miljoni euro võrra). Mineraalsete toodete väljavedu aga vähenes võrreldes 2011. aastaga (langus 9%).

Mullu imporditi enim masinaid ja seadmeid (29% Eesti koguimpordist), mineraalseid kütuseid (15%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (10%). Koguimpordi suurenemist mõjutas kõige rohkem masinate ja seadmete ning transpordivahendite sissevedu (kasv vastavalt 13% ja 21%). Samal ajal vähenes mineraalsete toodete sissevedu (langus 7%).

Detsembris eksporditi Eestist kaupu 0,9 miljardi euro väärtuses ja imporditi 1,1 miljardi euro eest. Võrreldes 2011. aasta detsembriga vähenes eksport 5%, import aga suurenes 9%. Novembriga võrreldes kahanes mullu detsembris eksport 23% ning import 5%.

Detsembris oli langus kõikide peamiste kaubajaotiste ekspordis (v.a mineraalsed kütused). Enim kahanes kuuga masinate ja seadmete ning metallide ja metalltoodete väljavedu. Ka enamiku kaubajaotiste import vähenes, suurim langus oli masinate ja seadmete ning metallide ja metalltoodete sisseveos.

Eelmisel aastal tõusid ekspordihinnad aasta varasemaga võrreldes 2%, impordihinnad aga 4% (2011. aastal oli aastakasv vastavalt 10% ja 11%).

Osale arutelus

  • Indrek Kald

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara