Autor: Maarit Eerme • 27. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lätis on toit kallim kui Eestis ja Leedus

Neljaliikmelise perekonna kuu soovitatav toidukorv maksab Lätis umbes 14% rohkem kui Leedus ja umbes 5% rohkem kui Eestis, selgitas välja Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse poolt läbi viidud Baltikumi toiduhindade uuring.

Neljaliikmelise perekonna soovitatava toidukorvi maksumus küündis Leedus 280 euroni, Eestis 304 euroni ja Lätis 319 euroni kuus, andmeid koguti tänavu jaanuaris, tuginedes hindadele kolme riigi suurematest jaekaubanduskettides.

Palgaerinevuste tõttu on kõige väiksemad kulutused toidule Eestis, kus kaks keskmist palka saavat täiskasvanut kulutavad neljaliikmelise perekonna jaoks kokku pandud soovitatavale toidukorvile kuni 22% sissetulekust. Leedus küündib see kulutuste osa 29%-ni ja Lätis 32%-ni.

„Eurostati andmete kohaselt moodustab toidule ja mittealkohoolsetele jookidele tehtavate väljaminekute osakaal üle 20% kogukulutustest, mistõttu on ka oluline seda kulurida tähelepanelikumalt jälgida. Samuti on just selles kulutuste rühmas rohkem optimeerimisruumi kui üheski teises,” ütleb Eesti Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse juhataja Anne Sägi.

Kolmandik toidueelarvest – liha- ja kalatoodetele

Igas Balti riigis moodustavad liha- ja kalatooted üle kolmandiku toidukorvist. Neljaliikmelise perekonna korral maksab see tooterühm Eestis 122 eurot (40% soovitatava toidukorvi kuueelarvest), Lätis 110 eurot (34% eelarvest) ja Leedus 98 eurot (35% eelarvest) kuus. Selle rühma suurem maksumus Eestis on tingitud värske sealiha ja kala kõrgemast hinnast. Keskmiselt maksab kilo värsket sealiha Eesti poodides 4.90 eurot, Lätis 4.50 eurot ja Leedus 3.80 eurot.

Teisalt on leivast ja teraviljadest koosneva toidukorvi maksumus kõige väiksem Eestis – 46 eurot kuus. Leedu perekond kulutaks kuus sama koguse leiva ja teraviljade peale 48 eurot, samas kui Läti perekond kulutaks 52 eurot. Selles rühmas on peaaegu kõik tooted kalleimad Lätis, näiteks leib, makaronitooted, riis, kaerahelbed, tatar, manna ja jahu, kuigi on ka üks erand – sai –, mille hind on kõige kõrgem Leedus, st 1.80 eurot kilo kohta (Lätis 1.60 eurot, Eestis 1.30 eurot).

Neljaliikmeline Läti perekond maksab soovitatava toidukorvi piimatoodete, köögiviljade või toidurasvade eest kõige rohkem. Samas on puuviljadest koosneva toidukorvi maksumus Lätis ja Eestis väga sarnane, vastavalt 35.40 eurot ja 35.20 eurot kuus. Leedus jääb see hinnanguliselt veidi madalamale – 31.50 eurot kuus.

Kõige rohkem saadakse sooduspakkumistest kasu Lätis

Üks võimalusi, kuidas perekond saaks tarbitava toidu toiteväärtust vähendamata raha kokku hoida, on osta soodushinnaga tooteid. Kuigi kõige kallim soovitatav toidukorv on Lätis, on neil samas ka kõige paremad võimalused kokku hoida, kui poes käijad kasutavad ära poodides korraldatavaid kampaaniaid ja allahindlusi. Arvutustest selgub, et kui Lätis ostab neljaliikmeline perekond soodushinnaga tooteid, võivad nad toidule mõeldud rahast 14% ehk 44 eurot kuus kokku hoida. Leedu perekond säästaks 23 eurot ehk 8% kuus ja keskmine kokkuhoid Eestis ulatuks 10 euroni ehk 3%-ni sellest rahast, mis toidukorvile kulutatakse.

Soodushinnaga tooteid ostes oleks kõige kallim toidukorv Eestis (enne oli see nii Lätis) – 295 eurot – ja Lätis oleks maksumus 7% väiksem ehk 275 eurot kuus. Pärast toiduainete sooduskampaaniate mõju arvestamist on toidukorvi maksumus jätkuvalt kõige väiksem Leedus ehk toidukorv maksaks 256 eurot kuus.

„Uuring näitab, et soodushinnaga tooteid ostes on võimalik toidule mõeldud raha kokku hoida,” ütleb Sägi kokkuvõtteks. „Lisaks on üheks võimaluseks toidujäätmete vältimine. Ostude planeerimine, ostunimekirjast kinni pidamine ja hindade võrdlemine on samuti head harjumused, mis aitavd kulutusi vähendada.”

Lisateavet  mõistliku rahakasutuse kohta toidupoes leiab lisast „Üheksa soovitust, kuidas toidupoes vähem kulutada.“

Soovitatav toidukorv põhineb Eesti Toitumisteaduse Seltsi normatiivsel meetodil, mis tagab inimesele päevase energiavajaduse 2400 kcal ja tasakaalustatud toitumise.

Toidukorvi tootehindade andmeid kogus 2013. aasta jaanuaris Nielsen. Poodides, mil on igas riigis 75%-line summaarne turuosa, vaadeldi tavahindu ja ka soodushindu.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757