Autor: Romet Kreek • 28. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Baltika ületas iseenda ootust

Baltika ületas enda 2012. aastaks seatud finantsilisi eesmärke, lõpetades aasta 3,725 mln eurose EBITDAga, mis on 24% rohkem kui eesmärgiks seatud kolm miljonit eurot, teatas ettevõte börsile.

Baltika teenis 2012. aasta neljandas kvartalis 1,294 mln eurot maksueelset kasumit ning puhaskasumiks kujunes 1,075 mln eurot.

Swedbank ja LHV pank ootasid Baltikalt 1,2 miljoni eurost puhaskasumit võrreldes 2011. aasta neljanda kvartali 1,88 miljonilise kahjumiga. Käive tuli LHV panga ja Swedbanki ootuste vahele. Swedbank ootas 16,25 mln eurost käivet. LHV pank ootas 16,1 mln eurost käivet. Käibeks kujunes 16,188 mln eurot.

Planeeritust parem tulemus saavutati tänu tugevale müügiefektiivsuse kasvule (14% võrreldes prognoositud 10%-ga) ning brutokasumi marginaali olulisele paranemisele. Brutorentaablus oli 2012. aastal 54,5%, kasvades aasta jooksul 1,4 protsendipunkti. Heade müügitulemuste ja brutokasumi paranemise oluliseks teguriks oli müügikasv Balti riikides ja Venemaal. Parimad tulemused saavutas ettevõte Lätis ja Venemaal, kus ruutmeetri müük kasvas vastavalt 21% ja 15%. Samuti avaldas positiivset mõju Baltika jätkuv kontroll kulude üle: opereerimiskulude suhe müügitulusse paranes 5 protsendipunkti, mis on planeeritust 1 protsendipunkti võrra parem.

„Ületasime 2012. aastaks seatud finantsilisi eesmärke tänu müügiefektiivsuse kasvule ning brutokasumi marginaali olulisele paranemisele, millele aitas kaasa tugev müügikasv Baltikumis ja Venemaal. Lisaks oleme jätkuvalt hoidnud kulusid kontrolli all, vähendades opereerimiskulude suhet müügitulusse 5 protsendipunkti võrra,“ ütles Baltika finantsdirektor ja juhatuse liige Maigi Pärnik.

„2012. aasta oli Baltikale pöördeaasta lisaks kasumisse jõudmisele ka finantspositsiooni tugevdamise osas. Kinnisvara müügi, laenukoormuse vähenemise ning investeerimisvõimekuse suurendamisega oleme pannud aluse ja loonud võimalused edasiseks kasumlikuks kasvuks,“ lisas Maigi Pärnik.

„Lisaks oma jaesüsteemi arendamisele ning müükide suurendamisele hulgimüügi, frantsiisi kui e-poe kaudu otsime võimalust alustada frantsiisilepingu alusel uute kaubamärkide müümist oma tänastel turgudel,“ lisas Meelis Milder.

Baltika 2013. aasta eesmärk on äri laiendamine ning kasumlik kasv, mille toetamiseks jätkab ettevõte 2013. aastal investeerimisplaani elluviimist. Vastavalt juba avalikustatud investeerimisplaanile kavatseb ettevõte lähiaastatel avada 25 uut poodi ning investeerida jaesüsteemi viis miljonit eurot, millest ligikaudu 3 miljonit eurot investeeritakse 2013. aasta jooksul. 2013. aastal renoveeritakse pea 20 kauplust ning avatakse ligikaudu kümme uut poodi eeskätt Lätis, Venemaal ja Ukrainas. Investeerimisplaan hõlmab ka Montoni uue kontseptsiooniga kaupluste avamisi ning Mosaici esimeste uue kontseptsiooniga kaupluste avamist Lätis 2013. aasta teises pooles.

2013. aastal on oluline tõsta Baltika Grupi brändiportfelli kõigi brändide rahvusvahelist konkurentsivõimet. Samuti jätkab ettevõte täiendavate müügikanalite arendamist ja müügimahtude kasvatamist: 2013. aastal on olulise tähelepanu all nii hulgimüügi, frantsiisi kui e-poe müügi kasv. Kasutamaks ära pikaajalist kogemust ja tugevat moevaldkonna jaekaubanduse kompetentsi, kaalub ettevõte võimalust alustada frantsiisilepingu alusel ka uute kaubamärkide müümist oma tänastel turgudel.

Ettevõtte juhatuse eesmärgiks on kasvatada 2013. aastal kogumüüke üle 10% ning vähemalt kahekordistada puhaskasumit. Antud eesmärgid on kooskõlas ettevõtte nõukogu poolt 13. veebruaril 2013 kinnitatud eelarvega.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757