Autor: Maarit Eerme • 5. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sotsiaalministeerium arutab tubakadirektiivi ekspertidega

Sotsiaalministeeriumis on valminud esialgsed seisukohad Euroopa Komisjoni algatatud uuele tubakadirektiivi eelnõule ning saatis oma seisukohad tubakapoliitika ekspertide töörühmale kooskõlastamiseks.

Direktiivi eelnõu näeb ette eristuva maitse ja lõhnaga sigarettide keelustamise. Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsleri Ivi Normeti sõnul on maitsestatud suitsudest Eestis müügil vaid mentooliga sigaretid, mis on väga populaarsed just naiste ja noorte seas. „Eesti elanikkonna tervise seisukohast vaadates peame oluliseks mentooliga sigarettide keelustamist,“ ütles Normet. „Naised ja noored eelistavad mentooliga sigarette just nende maheda maitse, lõhna ja jahutava toime pärast, kuid samade omaduste tõttu jäädakse mentooliga sigarettidest ka kergemini sõltuvusse,“ lisas ta.

Eurobaromeetri 2012. aasta uuringu kohaselt on Eesti elanikkonna toetus tubaka maitset parandavate lisandite keelustamisele 62%. Toetus on võrreldes 2009. aastaga 7% tõusnud.

Ühtlasi näeb direktiivi eelnõu ette, et kõikidel sigaretipakkidel ja suitsetamistubakapakenditel on peal nii pilt- kui tekstihoiatus, mis katab 75% pakendi esi- ja tagaküljest. Sotsiaalministeerium toob oma seisukohas välja, et rahvastiku tervise kaitsmiseks tuleks laiendada pilt- ja tekstihoiatuse pakendile kandmise kohustust kõikidele tubakatoodetele (näiteks sigarid, sigarillod, vesipiibutubakas). „Kombineeritud tekst- ja pilthoiatused on tunduvalt efektiivsemad kui teksthoiatused üksi,“ ütles Ivi Normet. „Ka uuringud on näidanud, et pilthoiatustel on suurem mõju kui ainult teksthoiatustel,“ lisas ta.

Eurobaromeetri 2012. aasta uuringu kohaselt on Eesti elanikkonna toetus tubakapakendite pilthoiatuse kasutuselevõtuks 73% ning võrreldes 2009. aastaga on see 2% suurenenud. Pilthoiatused on kasutusel juba kümnes Euroopa Liidu liikmesriigis: Belgias, Prantsusmaal, Leedus, Maltal, Rumeenias, Hispaanias, Taanis, Ühendkuningriigis, Ungaris, Iirimaal.

Tubakapoliitika ekspertide töörühma kuuluvad samad esindajad, kes olid kaasatud ka tubakapoliitika rohelise raamatu koostamisse. Eesti seisukohad tubakadirektiivi eelnõule kinnitab Valitsus ning kiidab heaks Riigikogu. Ministeerium ootab töörühma liikmete seisukohti 12. märtsiks.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757