Autor: Maarit Eerme • 6. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaekaubanduse tugev panus ettevõtlussektori edukusele

Esialgsetel andmetel oli 2012. aastal ettevõtlussektori kogukasum 2,9 miljardit eurot, mis oli 7% suurem kui aasta varem, teatab Statistikaamet. Suurima panuse ettevõtlussektori kasumikasvuks andsid ehitus, kinnisvara, haldus-abitegevus ning jaekaubandus.

Võrreldes 2011. aastaga suurenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse ettevõtlussektori kasumikasvu andsid põhiliselt sisetarbimisele panustavad tegevusalad — ehitus, kinnisvara, haldus- ja abitegevus, jaekaubandus. Negatiivselt mõjutasid ettevõtlussektori kasumikasvu energeetika ja töötleva tööstuse tegevusala. Kogukasumis suurima osatähtsusega töötleva tööstuse kasum vähenes 2011. aastaga võrreldes 6%, seda eelkõige elektroonika-, puidu- ja metalltoodete tööstuse kasumite vähenemine tõttu.

Ettevõtted müüsid 2012. aastal kaupu ja teenuseid 46,3 miljardi euro eest, mis oli 10% rohkem kui aasta tagasi. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suurema osatähtsusega hulgi- ja jaekaubanduses ning töötlevas tööstuses kasvas müügitulu vastavalt 10% ja 4%.

Ettevõtete kulud suurenesid 2011. aastaga võrreldes 10%, sealhulgas tööjõukulud 11%. Nii tööga hõivatud isikute kui ka töötatud tundide arv suurenes 4%. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel suurenes 5%, ulatudes hõivatu kohta keskmiselt 20 000 euroni aastas.

Ettevõtete investeeringute kasv jätkus teist aastat järjest. Ettevõtted investeerisid 2012. aastal 2,7 miljardit eurot ehk 12% rohkem kui aasta varem. Sarnaselt 2011. aastaga investeeriti põhiliselt masinatesse ja seadmetesse, hoonete ja rajatiste ehitamisse ning rekonstrueerimisse. Suuremad investeerijad olid energeetika-, töötleva tööstuse ning veonduse ja laonduse ettevõtted, kes tegid poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes 2011. aastaga vähenesid investeeringud vaid transpordivahenditesse ja arvutisüsteemidesse. Teised investeeringud suurenesid, neist enim investeeringud maasse (37%).

2012. aasta IV kvartalis müüsid ettevõtted kaupu ja teenuseid 12,1 miljardi euro eest, mis oli jooksevhindades 8% rohkem kui aasta varem samal ajal. Ettevõtted investeerisid IV kvartalis 874 miljonit eurot, mis oli 18% rohkem kui 2011. aasta IV kvartalis.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757