Autor: Ave Lepik • 11. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Salakaubanduse kasvu tajub meist kolmandik

Eestis leiab ligi kolmandik Turu-uuringute ASi küsitletud inimestest, et illegaalsete kaupade tarbimine on 2012. aastal kasvanud.

Lätis ja Leedus tajub salakaubanduse osakaalu kasvu lausa pool küsitletutest.

Kõigis Balti riikides peetakse salaturu osakaalu kasvu põhjuseks kõrgete aktsiiside kõrval ka lisaregulatsioonide kehtestamist. 76 protsenti Eesti vastanutest pidas kõige tõhusamaks salakaubandusega võitlemise meetmeks aktsiiside vähendamist.

“Nii selle kui eelmise aasta uuringutulemused näitasid, et kolmes Balti riigis peetakse salakaubandust soodustavateks teguriteks kõrgeid aktsiise ning madalaid või vähenenud sissetulekuid. Kuid on märkimisväärne, et sel aastal toodi välja ka uute keelustavate regulatsioonide kehtestamine, mis võib tingida lisahuvi illegaalsete kaupade vastu,“ ütles Turu-uuringute AS uuringujuht Iivi Riivits-Arkonsuo.

Üheks regulatsiooniks on näiteks 2012. aastal Euroopa Komisjoni algatatud tubakadirektiivi eelnõu, mis näeb ette eri maitse ja lõhnaga (nt mentool) ning paksusega (nt slim) sigarettide müügi keelu. Uuringust selgus, et 20% Eesti elanikest, kes suitsetavad, otsiks direktiivi jõustumisel selliseid sigarette salaturult ning vaid 2% loobuks suitsetamisest.

Eestis küsitles Turu-uuringute AS kasutades esinduslikku juhuvalimit silmast-silma 1003 inimest. Kokku küsitleti kolmes riigis 3033 inimest vanuses 18-75 eluaastat.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757