Autor: Maarit Eerme • 1. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Telema: e-arvete maht Balti kaubanduses kasvas ligi 25%. 

Telema AS vahendas 2012. aastal 8 miljonit EDI dokumenti, mis on ligi veerandi võrra rohkem kui aastal 2011.

Läbi Telema vahetatud  EDI dokumendid esindasid hinnanguliselt 3,4 miljardi euro väärtuses kaubatehinguid, teatas elektronandmevahetusteenuse pakkuja.

Kõige eesrindlikumad e-arvete ja muude e-dokumentide kasutajaid on jätkuvalt toidu- ja esmatarbekauba sektori ettevõtted. 2012. aasta lõpuks kasutasid e-tellimusi ja e-arveid enamus Balti riikide suurematest jaekettidest (Selver, Prisma, Rimi, ETK ja ühistud jpt). Näiteks Prisma jaeketi tellimustest 90% ja ostuarvetest 65% on juba elektroonilised. Kõik jaeketid on kinnitanud ka oma kindlat suunda e-dokumentide osakaalu pidevale suurendamisele.

2012 tuli ka ammuoodatud läbimurre  ehituskaupade sektoris, kus e-dokumendid võeti kasutusele mitme suure jaeketi (nt Bauhof, Optimera) ning  enam kui saja tarnija poolt.

Dokumenditüüpidest edastatakse enim e-arveid ja e-tellimusi. Läbi Telema süsteemi liikus 3 miljonit e-arvet ja partneritele saadeti samas mahus e-tellimusi. Uue suunana on hoogustumas üleminek täpsemale nelja dokumendi tarnele, kus ühe kaubatehingu raames liigub lisaks tellimusele ja arvele ka saateleht ja vastuvõtukinnitus.

2013. aastal prognoosib Telema turule jätkuvalt 20-30% kasvu, Läti ja Leedu kasvavad Eestist kiiremini. 

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757