Paljud kauplejad eiravad „kõlblik kuni“ märgistust

Tarbijakaitseamet kontrollis üle Eesti kauba realiseerimise ja tarvitamise lõpptähtpäevast ehk „kõlblik kuni“ kuupäevast kinnipidamist. Rikkumisi esines kokku 62 kauplusest 39%.

Osal ameti tuvastatud juhtudel oli poodides müügil üksikuid „kõlblik kuni“ kuupäeva ületanud kaupu, mis olid kauplusetöötaja tegemata töö tõttu muu kauba hulka jäänud. Peamised rikkumised olid siiski tahtlikud, kus „kõlblik kuni“ kuupäeva ületanud kaup oli teistest eraldatud ja alla hinnatud.

Kui tootel on märgistus „kõlblik kuni“, siis on tegemist kergesti rikneva toidukaubaga, mida tohib müüa ja tarvitada vaid selle kuupäevani (kaasa arvatud). Pärast seda kuupäeva ei tohi nimetatud toodet enam müüa, kuna selle tarbimine võib põhjustada erinevaid terviserikkeid.

„Parim enne“ märgistusega toodetele kehtib tootja- või pakendajapoolne garantii kvaliteedi osas vähemalt näidatud kuupäevani. „Parim enne“ tähtpäeva ületanud toit ei muutu inimesele ohtlikuks, kui on kinni peetud säilitamistingimustest. Seetõttu on sellise märgistusega tooteid lubatud müüa ka pärast tähtpäeva möödumist, kuid need peavad olema teistest toodetest eraldatud ja varustatud vastavasisulise teabega.

Kõigi kontrolli käigus tuvastatud rikkumiste suhtes on tarbijakaitseamet alustanud menetlust.

Tarbijakaitseamet ning veterinaar- ja toiduamet kutsuvad inimesi üles ka edaspidi teada andma „kõlblik kuni“ kuupäevaga toodete turustamisest pärast nende säilivusaja ületamist.

 

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara