Autor: Maarit Eerme • 11. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swed: käesoleval aastal kasvab Eesti majandus 3,3%

Swedbanki eelduste kohaselt võtab Euroopa majanduse elavnemine ja üleilmse kasvu kiirenemine veel aega, mistõttu ootavad nad käesoleval aastal ekspordi reaalkasvu aeglustumist. Prognoosi järgi kasvab Eesti SKP peamiselt sisenõudluse toel sellel aastal 3,3% ja kiireneb välisnõudluse paranedes 2014. aastal 4,2 protsendini. 

Swedbanki kommentaar:

Eesti kaubanduspartnerite majandus peaks elavnema alates käesoleva aasta teisest poolest ning see hakkab toetama meie ekspordikasvu. Eeldame, et investeeringud aeglustuvad märkimisväärselt, peamiselt valitsussektori investeeringute vähenemise tõttu. Kuigi ettevõtete kasumid on kasvanud, investeerivad nad sellel aastal ettevaatlikult, peamiselt ebakindluse tõttu välisnõudluses. Kui välisnõudlus peaks aga paranema, on ettevõtetel toodangu suurendamiseks piisavalt vaba tootmisvõimsust.

Kuigi töötute arv on ikka veel suhteliselt suur, on ettevõtetel raskusi personali leidmisel. Struktuurne tööpuudus ja ebasoodne demograafiline olukord piiravad tööhõive kasvu ja takistavad töötuse kiiret vähendamist. Eeldame, et ettevõtted hoiavad oma tööjõukulud kontrolli all ning lõhe palgakasvu ja tööjõu tootlikkuse kasvu vahel väheneb. Tootlikkuse suurendamine on ettevõtete konkurentsivõime jaoks ülimalt tähtis.

Käesoleval ja järgmisel aastal panustab majanduskasvu kõige enam eratarbimine. Kodumajapidamiste ostujõudu suurendavad nii nominaal- kui reaalpalga kasv, kui ka töötuskindlustusmakse vähendamine, miinimumpalga ja pensionide tõus. 

2012. aastal piirasid kodumajapidamiste ostujõudu toiduainete ja mootorikütuse kõrgemad hinnad ning suuremad eluasemekulud. Elektrituru avanemisest tulenenud elektrihinna järsku tõusu aasta algul ning alkoholi ja tubaka aktsiisimaksu suurenemist tasakaalustasid osaliselt väiksemad transpordikulud tänu tasuta ühistransporditeenuse kasutuselevõtule Tallinnas. Kõrgema elektrihinna mõju taandub järgmisel aastal baasefekti tõttu ning väline inflatsioonisurve peaks 2013. aasta teisel poolel alanema. Samal ajal võib oodatav palgakasv tõsta teenuste hindu ja kiirendada mõnevõrra alusinflatsiooni. Meie hinnangul aeglustub inflatsioon tänavu 3,3 protsendini ja 2014. aastal 2,9 protsendini.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757