Alkoholitootjate maksusõda

Õlle- ja viinatootjad eesotsas Liviko juhi Janek Kalvi ja A. Le Coqi juhi Tarmo Noobiga purelevad infosõjas - põhjus ebavõrdne alkoholiaktsiis.

Sama kogus alkoholi viinas on aastaid olnud 2,6 korda kallimalt maksustatud kui õlles. Kalvi ja tema kaasvõitlejad ei taha sellega leppida. Viinatootjad pahandavad, kuna riigile laekuvast aktsiisist 2/3 moodustab kange alkoholi aktsiis, samas müüakse kanget alkoholi Eestis absoluutalkoholis vähem kui õlut ja lahjat kääritatud alkoholi. Õlletootjad vaidlevad omakorda kohe vastu, et viina villimine on oluliselt odavam kui õllepruulimine ja poeletil on kraad alkoholi viinas ikkagi odavam kui kraad õlles. Rehkendustest ja rohkem või vähem demagoogilistest järeldustest pole puudust kummalgi poolel.

"Selline nõudmine on täiesti absurdne," ütleb A. Le Coq ASi juht Tarmo Noop aktsiiside võrdsustamise ettepaneku kohta. "Diskussioon, et inimesed tarbiks võimalikult palju kanget ja võimalikult vähe lahjat alkoholi, on minu jaoks ajuvaba," lisab ta. Noobi sõnul peaks riik oma alkoholipoliitikas lähtuma alkoholi lõpphinnast ühe kraadi kohta, mida ongi enam-vähem tehtud.

Aktsiisimäärad on taas päevakorral seoses hiljuti sotsiaalministeeriumis valminud alkoholipoliitika rohelise raamatuga, kus muuhulgas on kirjas soovitus kaaluda alkoholi maksustamist joogi kangusest, mitte valmistamisviisist lähtuvalt. Ka rahandusministeeriumi arengukavas aastateks 2013-2016 oli ühe tegevusena kirjas alkoholi maksustamine võimalikult proportsionaalselt etanooli sisalduse järgi joogis, sõltumata alkoholi liigist. Pange tähele - oli, aga enam ei ole.

Rahandusministeeriumi arengukavast haihtus hiljuti sõnastus, et alkoholi tuleks maksustada sõltumata alkoholi liigist. Ministeeriumi kodulehel rippuvas arengukavas on vastav sõnastus veel kirjas, kuid Ligi sõnul on tõusnud vaidluse tõttu arengukava muudetud ja aktsiiside ühtlustamisele viitavat sõnastust seal enam pole. Õlletootjate esindaja, A. Le Coqi juhi Noobi puhul on siinkohal paslik märkida, et nagu Ligi kuulub ka tema Reformierakonda.

"Sain rahandusminister Jürgen Ligilt mullu juulis kirja, milles ta toetas eri liiki alkoholi võrdse aktsiisimaksustamise ideed ja viitas, et see on kirjas ka arengukavas. Oleme pettunud riigivalitsejate sõnade ja tegude lahknevuses," räägib Liviko juht Kalvi, kes kuulis ministri meelemuutusest Äripäevalt.

Loe alkoholitootjate maksusõjast pikemalt reedesest Äripäevast. 

Osale arutelus

  • Piret Reiljan

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara