Autor: Indrek Kald • 16. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA tahab vähendada tubaka salaturgu poole võrra 

Maksu- ja tolliameti ning kaupmeeste liidu juhid arutasid võimalusi võidelda salatubaka ja -alkoholi levikuga ning juhtida inimeste tähelepanu salakauba ostmise mõjule.

Maksu- ja tolliameti peadirektori Marek Helmi sõnul on võitlus salatubakaga üks ameti lähiaastate prioriteetidest ning eesmärgiks on vähendada aastaks 2016 tubaka salaturgu poole võrra.

Amet hindas 2011. aastal salasigarettide osakaaluks turul ca 19%, mille maksukahju oli riigile hinnanguliselt ca 40 miljonit eurot. "Lisaks saamata jäänud maksudele toetab salakauba tarbimine kuritegevust, mis võidab salasigarettidega äritsemist keskmiselt üle 40 miljoni euro aastas. Meie kogemus on näidanud, et kus kaubeldakse salasigarettidega, on üldjuhul olemas ka salaalkohol," ütles Helm.

Kaupmeeste liit toetab 2013. aastaks planeeritud maksu- ja tolliameti tegevusi ning kampaaniaid salaalkoholi ja -tubaka osakaalu vähendamiseks ning maksude laekumise parendamiseks. Samuti toetab liit tegevusi salaalkoholi ja -tubaka kättesaadavuse tõkestamiseks alaealistele ja alkoholi liigtarbimise ennetamiseks.

Liidu tegevdirektori Marika Merilai sõnul on nende peaeesmärgiks ennetada ja vähendada süsteemse lähenemisega illegaalse kauba turgu.

"Kaupmeeste liit toetab igati hoiakut mitte tarbida illegaalseid kaupu. Seetõttu oleme valmis kaasa aitama mitmetes kampaaniates," lausus ta. "Ettevõtjatepoolsel panusel on oluline mõju ettevõtluskeskkonna kujundamisel ja rikkumiste ennetamisel," lisas Merilai.

Kaupmeeste liit on vabatahtlikkuse alusel ühinenud jae- ja hulgikaubandusettevõtete ühendus. Liit on asutatud 1996. aastal eesmärgiga esindada ja kaitsta liidu liikmete huve seadusloome protsessis, ettevõtluse arendamisel ja hea kaubandustava põhimõtete süvendamisel. Kaupmeeste liitu kuulub 46 liiget.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757