Colliers: Prisma toidupood on paljulubav

Konsultatsioonifirma Colliers Internationali partneri Margus Tinno sõnul on Tallinna kesklinn seni esmatarbekaupluste osas ilmselgelt nö vaeslapse osas, võrreldes ülejäänud linnaga. 

"Ainus korraliku esmatarbekaupluse mõõdu välja andev ning samas ka hästi ligipääsetav on ca 5000 ruutmeetri suurune Norde Centrumi Rimi hüpermarket. Ülejäänud toidupoed on pigem supermarketi või lähipoe formaadis, mis lisaks ei ole ka ligipääsetavuselt kõige mugavamad," märkis Tinno.

Colliers'i nägemusel omab kesklinn ülejäänud linnaga võrreldes olulist eelist, mis väljendub turistide osakaalus tarbijaskonnas. "Kui kohaliku tarbijaskonna mahtu võib pidada suhteliselt konstantseks, siis turistides peitub ilmselge lisapotentsiaal ja seda eelkõige kesklinna kaubanduse võtmes," lausus Tinno.

Kui rääkida konkreetselt Prismast ja arvestada, et valdav enamus turiste tuleb Soomest, siis kooslus on Tinno hinnangul paljulubav. "Prisma, sadam, soomlased - tundub nagu kuldne kolmnurk või püha kolmainsus," tõdes Tinno.

Ta viitas, et Soome päritolu tarbijaskonna positiivset mõju võib lugeda välja ka värskest Soome kaubandusliidu uuringust, mille kohaselt saavutas soomlaste kulutuste kogumaht Eestis 2012. aastal rekordi, ulatudes tasemeni 501 miljonit eurot. "Number on juba iseensest muljetavaldav, kuid märkimisväärne on ka summa kasv alates 2009. aastast - üle 40%. 2012. aastal oli see 8%. Soomlaste tarbimine Eestis püsib eeldatavasti nii kaua kui on hinnatase Soome omast märkimisväärselt madalam," sõnas Tinno. 

Kuigi soomlased tarbivad peaasjalikult teatud kaubagruppe ja teenuseid, siis on näiteks esmatarbekaupluste seisukohalt tarbitavate kaubagruppide TOP 5 piisav - alkohol, maiustused, täiskasvanute riided, esmatarbekaubad, sealhulgas toit ja tubakas. "Seega ei tohiks kesklinna hästi positsioneeritud esmatarbekauplustel, eriti laia valikuga, jalg väga väriseda," märkis Tinno.

Osale arutelus

  • Alyona Stadnik

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply veebipõhine kassa- ja laotarkvara

Erply on veebipõhine kassa- ja laotarkvara, mis on suunatud hulgimüügi, jaemüügi ja teeninduse valdkonnale. Kõik vajalik on standardlahenduses olemas ning lihtsasti juurutatav.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara