Autor: Ave Lepik • 14. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toiduhinnad tõusutrendis

Maailma toiduhinnad on kerges tõusutrendis, vahendab konjunktuuriinstituut ÜRO toiduhinnaindeksi statistikat. Hinnatõusu põhivedajad on järsult kallinenud piimatooted.

ÜRO juures asuv FAO (Food and Agriculture Organization) avaldas aprilli toiduhinnaindeksi, mis oli 215,5 punkti, s.o 2 punkti (1%) kõrgem nii selle aasta märtsi kui ka eelmise aasta aprilli seisust.

Konjunktuuriinstituut avaldas oma kodulehel, et 2011. aasta veebruaris oli toiduhinnaindeks viimaste aastakümnete kõrgeim, millest selle aasta aprilli seis oli 9% madalam. Sarnaselt märtsikuule vedas ka aprillis indeksi tõusule põhiliselt piimatoodete hinna järsk tõus, liha hinnad tõusid vaid marginaalselt ning teiste kaubagruppide hinnad langesid.

Teravilja hinnaindeks oli aprillis 234,6 punkti, olles 10 punkti (4,1%) madalam kui märtsis, kuid pea 11 punkti (4,9%) kõrgem kui mullu samal ajal. Indeksi languse põhjustas suuresti 2013. aasta heast saagiprognoosist ajendatud maisi hinna langus. Nisu hind muutus vähem – loodetavate suurte varude survet hinna langusele tasakaalustas murest kehvade kasvutingimuste tõttu põhjustatud surve hinna tõusule. Riisi hind alanes marginaalselt.

Õli hinnaindeks oli aprillis 199,0 punkti, olles 2 punkti (1,5%) madalam kui märtsis. Indeksi languse põhjustasid palmi- ja sojaõli alanev hind. Palmiõli hind jätkas langust, põhjuseks suured varud nii eksportivates kui importivates riikides ning prognoositud tootmise kasv. Sojaõli hinna languse tõid kaasa rekordiline sojaoa saak Lõuna Ameerikas, eeldatust suurem laoseis ning esialgselt prognoositud rekordsaak USA-s. Lisaks tekitavad taimeõlisektoris tervikuna jätkuvalt muret nõrgenenud energiahinnad ning probleemid ülemaailmses majanduses.

Piima hinnaindeks oli aprillis 258,8 punkti, tõustes märtsiga võrreldes järsult pea 34 punkti (14,9%). Hinnatõusu põhjustas põuasest ilmastikust tingitud piimatoodangu järsk langus Uus Meremaal, mis omakorda on vähendanud piimatoodete tootmist. Hinnahüpe on osaliselt ka märk sellest, et selliseks ootamatuks olukorraks puuduvad kaubanduslikud varud.

Liha hinnaindeks oli aprillis 178,7 punkti. 2012. aasta lõpust alates on indeks püsinud sellel tasemel, kõikudes 177–179 punkti vahel. Siiski, võrreldes varasemaga on liha hinnad püsinud jätkuvalt kõrged – 2011. aasta algusest alates on hinnad liikunud 2008. aasta keskel saavutatud tipust (170 punkti) kõrgemal. Lihaliikide noteeringud olid aprillis erinevad – vaatamata söödahindade mõningasele langusele tõusid linnu- ja sealiha hinnad vastavalt 1% ja 3%, samal ajal lamba- ja veiseliha hinnad langesid veidi.

Suhkru hinnaindeks oli aprillis 252,6 punkti, olles enam kui 9 punkti (3,6%) madalam kui märtsis. Pärast tõusu märtsis, langes hind aprillis järsult. Hinnalanguse taga on märkimisväärselt paranenud prognoosid suhkruroo saagile Brasiilias. Oodatav suhkru tootmise kasv ning sellega kaasnevad suuremad kogused maailmaturul, teisalt nõrgem impordinõudlus survestasid suhkru ekspordihinda langetama. 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757