Autor: Juuli Laanemets • 16. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Intrum Justitia: 10 soovitust krediidiriskide vähendamiseks

Intrum Justitia 2013.aasta Euroopa ettevõtete maksekäitumise ja -riskide uuringust selgus, et lootusetute võlgnevuste osakaal on tõusnud 3 %-ni. Seetõttu tõi Intrum Justitia välja kümme punkti, kuidas ettevõtte krediidiriske vähendada.

Intrum Justitia juht Ivar Tammemäe ütles, et küsitlus viidi läbi 29 Euroopa riigis ja lisaks ka Venemaal ning Türgis. „Sel aastal saadavad 9800 ettevõtet 29-st Euroopa riigist väga selge sõnumi:

-       61% vastanutest koges müügimahtude vähenemist-       57% neist tunnistab karmistunud majandustingimuste mõju likviidsusele-       49% vastanutest ei koge oma ettevõtte ootuspärast kasvu-       48% neist on pingelise finantsolukorra tõttu vähendanud oma investeeringuid arendustegevusse,“ selgitas Tammemäe.

Tarbijate, ettevõtete ning avaliku sektori suutmatus, või soovimatus, tasuda arvete eest õigel ajal on toomas kaasa tõsiseid tagajärgi – lootusetute võlgnevuste osakaal on tõusnud 2013. aastal 3,0%-ni. Seega, aastaga kandsid Euroopa ettevõtted kokku kuludesse 350 miljardit eurot.

Uuringus osalenud Eesti ettevõtted tõid välja, et madala likviidsuse korral tegeletakse kõigepealt aktiivselt laekumata müügiarvetega ning kulude vähendamisega. Maksetähtaja ületanud arvetega pöördutakse inkassofirma poole alles pärast kolme kuu möödumist. Kui vabu käibevahendeid on vähem kui tegelikult tasumata kohustuste jaoks vaja oleks, siis eelistatakse esimesena olulisima tarnija ning avaliku sektori (maksud) kohustuste täitmist.

Intrum Justitia 10 soovitust äritegevuse edendamiseks:• Rakendage kindlat krediidipoliitikat, et vähendada riske ja suurendada käivet.

• Kontrollige oma krediidipoliitika toimimist igal sammul.• Veenduge, et Teie kliendid on maksevõimelised.• Sõlmige tehinguid alati üheselt mõistetavate lepingutingimustega.• Tehke võlgnevuste ärahoidmine ühiseks ülesandeks nii müügi-, turundus- kui ka finantsosakonnale.• Kontrollige regulaarselt klientide kontaktandmeid ning peamiste klientide maksevõimet.• Jälgige üldist majanduslikku ja konkreetse tööstusharu olukorda.• Saatke koheseid meeldetuletusi ning nõudke viivis.• Laiendage ja mitmekesistage pidevalt oma kliendibaasi.• Ärge oodake maksete laekumisega vaid tegutsege viivituste ilmnemisel koheselt.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757