Autor: Sirje Rank • 5. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlvkonnavahetus Ikeas – Kamprad annab ohjad üle pojale

Maailma suurima sisustuskaubamaja Ikea looja Ingvar Kamprad annab pärast 70 aastat väldanud üliedukat karjääri ohjad üle.

87aastane Ingvar Kamprad lahkub Ikea kaubamärki ja kontseptsiooni omava Inter Ikea Groupi juhatusest ja annab ohjad üle oma kolmest pojast noorimale, Mathias Kampradile, kirjutab täna Rootsi majandusleht Dagens Industri.

"Leian, et see on hea ajahetk, et Inter Ikea Groupi juhatusest lahkuda. Sellega astume veel ühe sammu põlvkonnavahetuses, mis on väldanud juba paar aastat," ütles vanem Kamprad, kes Ikea kontsernijuhi kohalt astus tagasi juba 1986. aastal.

Nüüd taandub ta aga kogu Ikea sfääri ühe kõige olulisema ettevõtte juhatusest.

Mathias Kampradist, kes on sündinud 1969. aastal ja elab praegu Suurbritannias, saab Inter Ikea Groupi juhatuse esimees. Kõik jätkub nagu varem, kinnitas napisõnaline Mathias Kamprad. "Business as usual." Dagens Industrile antud kommentaaris ütles ta, et eesmärk on jätkuvalt kindlustada Ikea kontseptsioonile pikk eluiga.

Ka Kampradi kaks vanemat poega, Peter ja Jonas, töötavad kontsernis juhtivatel kohtadel.

Ikea näol on tegemist Rootsi ettevõtluse läbi aegade suurima edulooga, millele 17aastane Ingvar Kamprad pani aluse 1943. aastal, mil Teine maailmasõda alles käis. Tänaseks on Ikeast saanud maailma suurim sisustuskaubamaja, millel on üle 340 kaupluse, mida külastab aastas üle 800 miljoni kliendi. Läinud aasta käive oli 250 miljardit Rootsi krooni (29 mld eurot), mis oli eelnenud aastaga võrreldes 11% kasvanud.

Päris eemale Ingvar Kamprad muidugi oma elutööst ei jää. Ta istub edasi Liechtensteinis registreeritud fondi Interrogo juhatuses, millele kuulub Inter Ikea. Samuti jätkab ta Ikea kontserni juhatuse nõustamist.

"Kavatsen ka edaspidi pakkuda ideid ja nägemusi. Samuti kavatsen ka edaspidi käia meie kauplustes ja tehastes, et üheskoos töötajatega asju veelgi paremaks teha. Oleme ikka alles oma tee alguses," ütles Kamprad.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757