Autor: Indrek Kald • 10. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti väliskaubandusel rekordkäive

Eesti väliskaubanduse käive oli mullu rekordiliselt 26,3 miljardit eurot, kasvades aasta varasemaga võrreldes 6,4 protsenti.

Ekspordimaht oli eelmisel aastal 12,5 miljardit ja impordimaht 13,8 miljardit eurot, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Kaubavahetuses toimus mullu mõõdukas areng, mil eksport kasvas aastaga 4,5% ja import 8,2%, saavutades absoluutmahtudelt rekordilised tulemused. Impordi ennakkasvust tingituna tõusis kaubavahetuse bilansi puudujääk 1,2 miljardi euroni. Nõudluse vähenemine välisturgudel ja toormehindade langus pidurdas ka ekspordi- ja impordihindade kasvu.

Vaatamata globaalse majandusaktiivsuse aeglustumisele ja kokkuhoiumeetmetest räsitud euroala majanduslangusele suutsid Eesti eksportöörid eelmisel aastal suurendada oma ekspordimahte. Esimeses kvartalis kasvas eksport 10% piires, teises kvartalis toimus mõningane langus, kolmandas ja neljandas kvartalis pöördus eksport taas kasvujoonele, vastavalt 8% ja 4%. Eksport kasvas enamike kaubagruppide lõikes, kuid suurima panuse andis sellesse masinate ja seadmete väljavedu, mis suurenes aastaga 9%.

Ekspordinõudluse vähenemine aeglustas 2012. aastal oluliselt ka impordi kasvu, sest Eesti riigi väiksuse tõttu tuuakse suur osa eksportkaupade valmistamiseks vajalikke pooltooteid ja materjale sisse. Samas püsis endiselt tugevana sisenõudlus, mis toetus eelkõige kõrgele investeerimisaktiivsusele, kasvatades kapitalikaupade sissevedu.

Import oli mullu kõigi kvartalite jooksul kasvujoonel. Eelmisel aastal suurenes enamike kaubagruppide import, teistest enam panustasid impordi kasvu masinad ja seadmed ning transpordivahendid. Viimased näitasidki olulisematest kaubagruppidest kiireimat, 23%-list kasvu.

Sel aastal võib prognooside kohaselt oodata kaubavahetuses mõõduka kasvu jätkumist. Kuigi aasta esimesel poolel pole veel eksporditurgudel olulist paranemist märgata, siis teisel poolel võib ministeeriumi kinnitusel loota välisturgude ekspordinõudluse järk-järgulisele taastumisele.

Järgneva kahe kuu jooksul avaldab majandus- ja kommunikatsiooniministeerium eelmise aasta majandusülevaated kõikide sektorite kohta.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757