Autor: Maarit Eerme • 13. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ametid võtsid ette kasutatud autode turu

Tarbijakaitseamet, maanteeamet ning maksu- ja tolliamet alustavad kasutatud autode turu korrastamise eesmärgil ühist teavituskampaaniat, millega paralleelselt hakkavad ametid automüüjaid süvendatult kontrollima.

Tarbijakaitseameti peadirektori Andres Sooniste sõnul on tarbijate teadlikkus kasutatud auto ostmisel madal ning automüüjad kasutavad seda ära: suur osa petuskeemidest tugineb teadmatusele ja emotsionaalsetele ostudele.

„Tarbijakaitseamet tegi koostöös maanteeameti, maksu- ja tolliameti ning Eesti kohtuekspertiisi instituudiga mais ja juunis kokku 19 kontrollostu. 26 protsendil juhtudest selgus automüügiplatsil müüdava auto tegelik müüja alles lepingu sõlmimisel, neljal juhul osutus müüjaks eraisik. Eraisikult ostes on aga oluline teada, et sel juhul on tarbija õiguste kaitseks abi loota vaid kohtust. 16 protsendil juhtudest puudus autol lubatud lisavarustus või see ei töötanud. Kontrolli tulemuste põhjal alustas tarbijakaitseamet kokku üheksa väärteomenetlust ebaausa või eksitava kauplemisvõtte kasutamise eest,“ rääkis Sooniste.

Sooniste lisas, et kasutusele tuleb võtta kõik võimalikud meetmed olukorra parandamiseks. „Ametid jätkavad kontrolloste ning tulemuste kohta avalikkusele info andmist. Samuti on ettevalmistamisel nii tarbijate kui ka ettevõtjate teadlikkust tõstev pikaajalisem teavitustegevus. Olukorra parandamiseks oodatakse aktiivset tegutsemist ka turuosalistelt,“ lausus ta.

Maanteeameti peadirektor Aivo Adamson lisas, et maanteeamet on ikka hea seisnud liiklusohutuse eest, mille üks osa on auto tehniline seisukord. „Meil on võimalus tulevikus protsessi sekkuda, hinnates autode tehnilist seisundit enne registrikande tegemist. Maanteeamet on omalt poolt loonud võimaluse kontrollida Eesti registris olevate sõidukite tehnilisi andmeid ja ajalugu. Meil on juba praegu väga hea koostöö Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liiduga (AMTEL) ning ühiste eesmärkide saavutamiseks on vältimatu tihe koostöö kõigi teiste turuosalistega.“

Maksu- ja tolliameti peadirektori Marek Helmi sõnul on ameti esialgsel hinnangul automüügituru maksuauk ligi 18 miljonit eurot.

„Seega on probleem tõsine ja kasutatud autode müügi valdkond meie erilise tähelepanu all. Ühiskontrollide tulemusel oleme alustanud 12 ettevõtte osas maksukontrolli, kõigi puhul on tuvastatud suure käibe varjamise ning ümbrikupalga maksmise risk,“ ütles Helm.

Helm lisas, et eraldi võetakse luubi alla ka füüsilised isikud, kelle puhul on eesmärk välja selgitada nende tegelikud tulud ning panna nad ettevõtlust registreerima, sest levinud skeemina vormistavad ettevõtjad sõiduki müügi näiliselt komisjonimüügina ning dokumentide kohaselt on müüjaks füüsiline isik.

„Tänaseks oleme kontrolli võtnud 120 füüsilist isikut, kellel polnud eelmisel aastal üldse ametlikke sissetulekuid või siis oli neid minimaalselt, kuid kes sellest hoolimata olid esitanud maanteeametis registreerimiseelsele ülevaatusele isiku kohta 13 ja rohkem sõidukit, kõigi 120 peale kokku 3271 sõidukit. Kusjuures „ettevõtlikumad“ olid esitanud lausa enam kui 50 sõidukit inimese kohta,“ rääkis Helm.

Kontrollide tulemusel on juba tehtud ka mitu märkimisväärset füüsilise isiku tuludeklaratsioonide parandust, kus muud tulu, millelt kuulub tasumisele tulumaks, on näiteks deklareerinud üks isik 38 000 eurot, teine 18 000 eurot ja kolmas 11 000 eurot.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757