Rimi lubab kaubad letile läbi tarneahela efektiivsuse

Rimi Eesti Foodi tarneahela juht Allar Kahju tegi uue tsentraalset planeerimis- ja varustamistarkvara kasutamise esimestest tulemustest kokkuvõtte.

Peamine otsus, miks Rimi otsustas kasutusele võtta pilootprojekti raames tsentraalse planeerimis- ja varustamistarkvara programmi, oli soov paremini planeerida toodete tellimist ning laovarusid. Nende jaoks on oluline lisaks tavakaupadele ka kampaanias olevate toodete eeldatava koguse ennustamine ja lettidel pideva olemasolu tagamine. „Kampaaniate planeerimisel tuleb täna manuaalselt jälgida tarnegraafikuid, kuid 83 kaupluse puhul on see väga keeruline,“ kinnitas Kahju. Lisaks ei võimalda tänane kasutusel olev mudel arvesse võtta piisavalt nõudlust mõjutavaid elemente, mis võimaldaks tagada suurema täpsuse koguste planeerimisel.

Pilootprojekti raames rakendatakse vastav tarkvara, mis võimaldab Rimil kaupluste tellimused suures osas automatiseerida. Täpsema ennustamise eesmärgil saab programmi määrata mitmeid tegureid, mis aitab prognoosida tellitavaid koguseid: kampaaniad, väljapanekud, kohalikud üritused, riiklikud pühad, tarnegraafikud jne. Tarkvara ise suudab aga arvestada ise ilma eelneva manuaalse sekkumiseta mitmete muude mõjuritega nagu näiteks toote hind, hooajalisus kannibalisatsiooni efekt jne. Siiski täielikku automatiseeritust tekitada ei ole võimalik – alati on vaja tsentraalsel planeerijal strateegiliste kaupade ja -kategooriate tarkvara poolt genereeritud tellimused üle vaadata ja lisada sellised mõjurid, mida arvuti ei näe. Sellisteks on näiteks ilm ja konkurentide tegevus.

„Tarkvara rakendamise eesmärk oli toodete saadavuse parandamine, mille läbi paraneb ka kauplustes toodete müük, keskmised laovarud võiksid väheneda ning kauplustes on vähem mahakandmisi,“ ütles Kahju. Ta kinnitas, et sedasi on võimalik muuta tegevus efektiivsemaks.

Kahju sõnul on nad pilootprojekti raames saavutanud kauplustes kaupade parema saadavuse, stabiilsuse laopäevades ning toodete mahakandmises. „Lisaks on kaupluste fookus suunatud rohkem müügisaali, mitte kaupade vastuvõtule,“ ütles Kahju. Eraldi omamoodi võit on ka see, et planeerijad saavad suunata oma fookuse tehniliselt tellimise protsessilt rohkem analüütilisele tegevusele – kuidas tarkvara edasi arendada ja milliseid võtteid kasutades tagada veelgi parem saadavus ja efektiivsus tööprotsessides.

Hetkel on programm pilootprojekti raames kasutusel, kuid Kahju sõnul on nad võtnud eesmärgiks seda rakendada kõikides kauplustes 2013. aasta lõpuks.

Programmi kasutusel on neil võimalus tagada stabiilsem kaubavoog ehk siis efektiivsem logistika. Lisaks on neil täpne sisend logistika ressursside planeerimiseks, milleks on töötunnid ja transport. Oluline võit tekib kindlasti ka meie hankijatel. Tarkvara võimaldab lõppjärgus kõikide toodete agregeeritud müügiennustusi jagada hankijatele läbi EDI süsteemide. See võimaldab ühelt poolt optimeerida laovarusid ning teiselt poolt tagada toodete olemasolu ka meie partnerite ahelas. Kahju sõnul aitab see kokkuvõttes vähendada kogukulusid varude ja kauba liikumise ahelas, suurendada teeninduse taset ning klientidel on lemmiktooted alati riiulitel.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara