ETK Grupp kasvas aastaga 7,5 protsendi võrra

ETK Grupp hoidis mullu 20,2protsendilise osaga toidu- ja esmatarbekaupade turul liidripositsiooni, kasvades 420,3 miljoni euro suuruse konsolideeritud netokäibe juures aastaga 7,5%, selgub täna avalikustatud ETK majandusaasta aruandest.

Aastaaruande põhjal kuulus 2012. aasta lõpu seisuga ETK Grupi ühistutele 357 müügiüksust, möödunud aastal lisandus neli uut Konsumit ning kaks A ja O kauplust. 

Suurima osa grupi käibest moodustas 208,9 miljoni euro suuruse netokäibega kauplusekett Konsum, mille käive kasvas 2011. aastaga võrreldes 13,4%. Kaupluseketi A ja O netokäive oli 2012. aastal 85,6 miljonit eurot, vähenedes aastaga 1,4%. Maksimarketi keti käive 61,5 miljonit eurot on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes suurenenud 7,9%.

ETK Grupp, kuhu kuuluvad 19 ühistut ja ETK kontsern, teenis 2012.aastal kasumit kokku 9 miljonit eurot.  ETK kontsern, mille moodustavad tulundusühistu ETK (Eesti Tarbijateühistute Keskühistu) ja tütarettevõtted ETK Jaekaubandus AS ning ETK Finants AS, teenis sealjuures planeeritud kahjumit. ETK kontserni aruandeaasta kahjum oli 1,36 miljonit eurot. „Tegu on ETK Finantsi käivitamisest ja ETK Jaekaubanduse uute kaupluste rajamisest tingitud planeeritud miinusega,“ ütles ETK juhatuse esimees Jaanus Vihand.

Maksekaardi Säästukaart Pluss süsteemi opereeriv ja muid finantsteenuseid osutav ETK Finants alustas Säästukaart Plussi väljastamist detsembris 2011. Aastal 2012 aktiveeriti ligi 22 000 Säästukaart Plussi. Vihandi sõnul jõuab Säästukaart Plussi programm kasumisse käesoleva aasta lõpuks. „Säästukaart Plussi kasutamisaktiivsus on ka sel aastal tõusuteel – nädalas esitatakse keskmiselt ligi 330 maksekaardi taotlust,“ ütles Vihand. “Usun Säästukaart Plussi edusse – see muutub üha aktraktiivsemaks, kuna võimaldab välismaiste pankade kaardimakse tasude puudumise tõttu anda tarbijale märkimisväärselt suuremat hinnasoodustust.“

ETK Grupi kehtivaid Säästukaarte ja Säästukaart Plusse oli kasutuses 2012. aasta lõpuks ligi 400 000. 2012.aasta lõpuks moodustas Säästukaardiga registreeritud ostude osakaal 72% ETK Grupi kogukäibest. Säästukaardi ja Säästukaart Plussi omanikud kogusid eelmisel aastal preemiaraha kokku enam kui 3 miljoni euro ulatuses.

2011.aasta lõpus asutatud ETK tütarettevõte ETK Jaekaubandus ASi alla viidi 2012. aasta alguses üle Tallinnas ja Harjumaal paikneva kolme Konsumi ja kahe Maksimarketi opereerimine. Septembris avati kuues kauplus - Raudalu Konsum.  „Valdavalt ülimalt konkurentsitihedale Tallinna ja Harjumaa turule fokusseerunud ETK Jaekaubandus ASi strateegia on jätkuv laienemine – sel aastal avatakse Tallinnas Harkujärve Konsum ja Pärnu Maksimarket, samuti otsime aktiivselt uute kaupluste rajamise võimalusi Tallinnas – mistõttu ei planeeri me antud äriüksuselt kasumisse jõudmist ka sellel aastal,“ kommenteeris Vihand.

ETK Grupi investeeringud kokku olid 2012.aastal 11,9 miljonit eurot, sellest ETK kontserni investeeringud moodustasid 2,8 miljonit eurot.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara