Mitmendat kuud on kasutatud kaubad kasvuteel

Keskmisest enam suurenes jaemüük maikuus majatarvete, kodumasinate ja ehituskaupade kauplustes, suurimat kasvu nägid aga kasutatud kaupade ning otsemüüjad.

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük suurenes mais eelmise aasta maiga võrreldes püsivhindades 7%, teatab statistikaamet. Kui aprillis kasvas jaemüük aastases võrdluses 5%, siis mais jaemüügi kasv mõnevõrra kiirenes.

Tänavu mais oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 405,6 miljonit eurot, seega jäi mais kauplustesse 315 eurot elaniku kohta. Jaemüük tööstuskaupade kauplustes suurenes eelmise aasta maiga võrreldes 11%. Müük suurenes kõigil tegevusaladel. Enim kasutatud kaupade kauplustes ning väljaspool kauplusi (kioskites, turgudel, otsemüük), kus jaemüük kasvas aastaga üle poole (53%). Selle tegevusala kaupluste müügi kasv kaupade jaemüüki oluliselt ei mõjuta, sest tegevusala osatähtsus on väga väike – tänavu mais oli see 1,8%.

Keskmisest enam suurenes mais jaemüük majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kauplustes (kasv 17%), posti või interneti teel (kasv 10%), muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus kaubeldakse peamiselt arvutite ja nende lisaseadmete, fotokaupade, raamatute, sporditarvete, mängude ja mänguasjade, lillede, istikute jm (kasv 10%) ning tekstiilitoodete, rõivaste ja jalatsite kauplustes (kasv 8%).

Toidukaupade kaupluste jaemüük, mis aprillis 1% langust näitas, pöördus mais taas tõusule ning suurenes eelmise aasta sama kuuga võrreldes 3%. Nende kaupluste jaemüügi kasvule avaldasid osaliselt mõju mais toimunud soodusmüügikampaaniad.

Mootorikütuse jaemüük kasvas eelmise maiga võrreldes püsivhindades 10%. Kasvule avaldas mõju mootorikütuse hinnalangus. Tänavu mais oli mootorikütus 5,6% odavam kui aasta varem.

Võrreldes eelmise kuuga suurenes mais jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades kümnendiku. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal oli kasv 3%. 2013. aasta viie kuuga (jaanuar–mai) suurenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük eelmise aasta sama perioodiga võrreldes püsivhindades 5%.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli mais 486,3 miljonit eurot, millest kaupade jaemüük andis 83%. 2012. aasta maiga võrreldes suurenes müügitulu jooksevhindades 7%, eelmise kuuga võrreldes 10%.

Osale arutelus

  • Ave Lepik

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara