Autor: Ave Lepik • 9. juuli 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Colliers: kaupluste konkurents on toonud esimesed ohvrid

Suur konkurents super- ja hüpermarketite segmendis on kaasa toonud esimesed probleemid. Nt teatas Rimi hiljuti kahe sekundaarses asukohas asuva kaupluse sulgemisest.

Ärikinnisvaraga tegeleva Colliersi analüütikute turuülevaatest selgub, et büroopindade turul meenutab olukord 2009.-2010. aastat, kus 3-5-aastased rendilepingud on lõppemas ja pooled on sunnitud uusi läbirääkimisi alustama. Samas ei ole üldine turuolukord kujunenud selliseks nagu 3-5 aastat tagasi loodeti - areng on olnud aeglasem. Vakantsusriski vältimiseks püüavad üürileandjad pakkuda piisavalt atraktiivseid tingimusi, et üürnikud oma lepinguid pikendaksid.

„Eelkõige kehtib see suurüürnike kohta,“ kommenteeris Colliersi investeeringute ja hindamise juht Margus Tinno. „Keerulises olukorras on uute büroopindade projektid, kuna üürnike leidmine on kujunenud plaanitust keerulisemaks. Ettevõtted soovivad pindu rentida hinna eest, mis ei vasta arendajate projektide algfaasis püstitatud ootustele,“  selgitas Tinno.

Jaetarbimise ja majanduse paranemine on Balti maade jaekaubandusturu rahvusvaheliste brändide jaoks atraktiivseks muutnud. Kuigi enamus uustulnukatest tegeleb rõivakaubandusega, on ruumi ka teistes segmentides, näiteks koduelektroonikas.

Jätkuval „võidurelvastumisel“ super- ja hüpermarketite segmendis on andnud esimesed ohvrid – nimelt teatas Rimi hiljuti kahe sekundaarses asukohas asuva kaupluse sulgemisest. Samas aga jätkub laienemine heades asukohtades. Kaubanduskeskuste võtmes ei ole hoolimata pealtnäha heast turuolukorrast ja arendajate teadaannetest, et neil on üürnikud olemas, ühegi planeeritud ulatusliku arendusprojektiga Tallinnas veel alustatud. Kerkib küsimus, et kas kujunenud olukord peegeldab sektori tegelikku olukorda.

Lao- ja tööstuspindade turg on jätkuvalt aktiivne tänu ettevõtete paranenud tulevikuväljavaadetele ning turul valitsevale vastuvõetava hinnaga kvaliteetsete tööstus- ja laopindade puudusele. Ka tootmis- ja ärimaa turg näitab kasvutrendi. Colliersi hinnangul on Tallinna piirkonnas asuva kommunikatsioonidega hoonestamata maa hinnatase 30-35 eurot ruutmeetri kohta.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757