Neste: riik kaotab kütuseturu maksupettustega 50 miljonit

Neste Eesti peadirektori Ivar Kohvi hinnangul on maksupettuste probleem Eesti kütuseturul äärmiselt tõsine.

“Aasta algusest näitavad kütuseturu maksulaekumised selget langustrendi. Käesoleva aasta aprillis laekus kütustelt käibemaksu ligi 30% vähem kui eelmisel aastal samal ajal, samas jaeturu müügimahtudes suuri hüppeid toimunud ei ole. Praeguse olukorra jätkudes kaotab Eesti riik tänavu 30 miljonit eurot käibemaksupettustega ning lisaks veel 20 miljonit eurot aktsiisipettustega - see teeb kokku 50 miljonit eurot saamatajäänud maksutulu,” selgitas Kohv pressiteate vahendusel.

Ivar Kohvi sõnul on turuosalised teinud viimastel kuudel omalt poolt mitmeid ettepanekuid olukorra parandamiseks. Olulisemad nendest on järgmised:

1) sarnaselt kütuseaktsiisiga, kehtestada aktsiisiladudele käibemaksu kogumise kohustus.  Võiks katsetada ka ajutise meetmena, kuniks maksulaekumine paraneb.

2) määrata käibemaksu deklareerimisel ja kütuse vabasse ringlusesse vormistamisel minimaalne õiglane turuväärtus. Selline õigus võiks olla maksuhalduril. Kui vabasse ringlusse vormistatava kütuse väärtus on õiglasest turuväärtusest madalam, tuleb selle põhjuseid tõendada.

3) kehtestada kohustus maksta käibemaks tehingu toimumise hetkel või kehtestada käibemaksu ettemaks, mille ulatuses saaks õiglase turuväärtusega kaupa väljastada.

4) maksuhalduri töötajate suunamine igasse aktsiisilattu, kes jälgiksid kõiki laos toimuvaid tehinguid ja võrdleksid tehingute hindu õiglase turuhinnaga. Kõik aktsiisilaos toimuvad tehingud kinnitataks maksuametniku poolt.

5) parandada kütuse teekonna jälgitavust, viies kõik kütuse saatelehed e-keskkonda sarnaselt erimärgistatud diislikütusele.

6) registreerida kõik suuremad kui viietonnised diislikütuse mahutid, mida  kasutatakse oma territooriumil omatarbeks ostetud kütuse hoiustamiseks. Mahuteid pisteliselt kontrollides selguks, millise kütusega on tegemist ja kes seda kasutavad.

Kohvi arvates saavad ka turuosalised ise probleemi lahendamisele kaasa aidata, sellele jätkuvalt tähelepanu juhtides ja hämaraid tarneskeeme vältides. “Ükski petuskeem ei toimiks, kui poleks nõudlust ehk tanklaid, kes sellist kütust ostavad ja müüvad. Kutsume kütuste jaemüüjaid üles avaldama ettevõtte kodulehel kogu oma tarneahela maaletoojast kuni tanklani ja eksponeerima tanklates nähtaval kohal märki, mis kinnitab, et müüdava kütuse pealt on kõik maksud tasutud,” lisas Kohv.

 

Osale arutelus

  • aripaev .ee, Kristi Malmberg

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara