Autor: Indrek Kald • 31. juuli 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarbijakaitse liit: kaardimakseid ähvardab hinnatõus

Euroopa Komisjoni kava kaardimaksete vahendustasudele ülempiiri kehtestamiseks ja ühtlustamiseks Euroopas toob Eesti tarbijakaitse liidu teatel kaardiomanikele hinnatõusu.

Komisjon avalikustas täna kava kaardimaksete vahendustasudele ülempiiri kehtestamiseks ja ühtlustamiseks. Teemat üldkoosolekul arutanud tarbijakaitse liit on seisukohal, et üle-euroopaline kaardimaksete pankadevaheliste vahendustasude kohustuslik alandamine ja ühtlustamine toob kaasa Eesti tarbijaile ehk kaardiomanikele hinnatõusu, vähendab ostujõudu kõige väiksema sissetulekuga tarbijaskonnas ega soodusta kaardimaksete arengut Eestis.

Euroopa Komisjoni kava pankadevaheliste vahendustasude reguleerimiseks on puhtalt mehaaniline, kuna süsteemi ülalpidamiskulud sellest ei vähene – kui seni on vahendustasud olnud jagatud kaupmeeste ja tarbijate vahel, siis edaspidi jääksid vahendustasud terves ulatuses kaardiomanike kanda, teatas liit.

Nii toob pankadevaheliste vahendustasude vähendamine ja ühtlustamine tarbijatele hoopiski kulude kasvu, sundides kaartide väljastajaid (finantsasutusi) teenustasusid tarbijatele tõstma.

"Arvestades asjaolu, et Eestis on näiteks pangakaartide hooldustasud diferentseeritud ning seenioride, laste ja noorte pangakaartide kuutasud on väiksemad, toob plaanitav regulatsioon kaasa hinnatõusu kõigile kaardiomanikele, kuid eriti vähendab ostujõudu just väiksema sissetulekuga tarbijaskonnas," kinnitas tarbijakaitse liidu juht Enn-Toivo Annuk.

Samuti on oodata, et aeglustub uute maksevõimaluste ja turvafunktsioonide (mobiilimaksed) arendamine ning suurenevad majanduskeskkonna riskid. Vahendustasude ühtlustamisel ei arvestata ka ühegi liikmesriigi kohalike eripäradega, märkis ta.

Maades, kus on pankadevahelisi vahendustasusid riiklikult reguleeritud – nt Hispaania, USA ja Austraalia – on vahendustasude alandamine ja fikseerimine toonud kaasa selliste teenuste nagu arvelduskrediidi ja võlakohustuste maksete tõusu ning on vähenenud kaartide preemiad ja hüvitised.

Neis riikides läbiviidud uuringud pole tarbijakaitse liidu teatel tõestanud, et tarbijad võidaks pankadevaheliste vahendustasude vähendamisest ja ühtlustamisest madalamate jaehindade ega pakutavate teenuste kvaliteedi parandamise kaudu.

Tarbijakaitse liit seisukohal, et pankadevaheliste vahendustasude ühtlustamine ja vähendamine kahjustab lõppkokkuvõttes tarbijate huve, suurendades kulutusi ja vähendades hüvesid. Liit ei pea sellist kaardimaksete vahendustasude ühtlustamist põhjendatuks.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757