Autor: Lennart Ruuda • 1. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

2012 oli kütusemüüjatele edukas

Eelmine aasta oli Eesti kütusemüüjatele edukas, müügitulu kasvas kõigil suurematel tanklakettidel.

Kõige paremini läks Neste Eestil, kelle käive kasvas pea kaks korda, küündides 371 miljoni euroni. Puhas­kasumit teeniti 4,3 miljonit ­eurot, mis on 30 protsenti rohkem kui tunamullu.

Neste Eesti tegevjuht Ivar Kohv põhjendab käibe kahekordistumist sellega, et eelmisel aastal olid nii sisseostu- kui ka jaemüügi hinnad kõrgemal kui 2011. aastal. Lisaks nimetas ta oluliseks seadusemuudatust, mis võttis kontrolli alla käibemaksupettused. “Üle mitme aasta saime rääkida normaalsest konkurentsist,” lausus Kohv.

Võitlus kahjumiga

Ka Alexela Oili tegevjuht Ain Kuusik hindas möödunud aastat edukaks. Müügitulu tõusis 133 miljoni euroni, 2011. aastal oli see 110 miljonit.

Kuusik pidas sarnaselt Kohviga oluliseks ­ausat konkurentsi kütuseturul. “Lisaks soosis meid külm talv, kui saime müüa talvist kvaliteet­kütust” rääkis ta. Veel struktureerisid nad Kuusiku sõnul personali ja panid rohkem rõhku turundusele.

Samas teenis Alexela 137 000 eurot kahjumit. Võrreldes 2011. aastaga on seegi oluline samm edasi, kuna tollal oldi miinuses ligi 3 miljoni euroga. Kuusik avaldas lootust, et tänavu jõuavad nad plussi. “Sellisest kahjumist  nii-öelda vee peale tulla pole midagi müstilist,” lausus ta.

Keerulisemad skeemid

Ain Kuusik märkis, et kuigi poole aasta seisuga on Alexela kasumis, ollakse eelarve täitmisega jännis, kuna maksupetturid on kütuse­turule naasmas. Ka Kohv tõdes, et maksupetturid on uute ja keerulisemate skeemidega turul tagasi. “Paraku läheb olukord iga kuuga hullemaks,” ütles ta.

Eesti kütusefirma Olerexi käive oli 177,5 miljonit eurot, mis tähendas 17protsendilist kasvu. Aruandeaasta kasum oli 1,7 miljonit eurot, 2011. aastal 1,5 miljonit eurot.

Statoil esitab majandusaasta aruande omaniku vahetuse tõttu augustis. Tanklaketi omandas Kanada jaemüügifirma Alimentation Couche-Tard. 2011. aastal teenis Statoil 244 miljonit müügi­tulu, mis oli Eesti tanklakettide seas parim tulemus.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757