Autor: Maarit Eerme • 2. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti veebipoodnikud sisenevad uutele turgudele

Eesti E-kaubanduse Liidu läbi viidud küsitlus kinnitab, et siinsed e-kauplejad on oma investeeringuplaanides julged ja plaanivad laienemist juba ka näiteks USA-sse ning Itaaliasse.

Lähema kolme aasta jooksul plaanivad 2/3 küsitlusele vastanud Eesti e-poodnikest laieneda või hakata tegutsema mõnes välisriigis. Valdavalt kavatsetakse vallutada küll lähiturge (Soome, Rootsi, Läti, Leedu), kuid küsitlusele antud vastustes olid esindatud ka USA, Inglismaa, Saksamaa, Hispaania, Venemaa, Itaalia, Norra.

Plaanitavate investeeringute mahtudes ollakse esialgu ettevaatlikud (ligi 60%) vastanutest prognoosib investeeringuid vahemikus 1000-5000 eurot, kuid üle 20% vastajatest plaanib lähiturgudel tegutsemise alustamisse paigutada  vahendeid 10 000-100 000 eurot ja rohkemgi.

E-sigarette müüva Elgery Group OÜ ja SKYsmoke kaubamärgi üks omanikest Oliver Lehtsaar avas oma ettevõtte laienemise plaane: „Tahame müüa SKYsmoke kaubamärki nii paljudes riikides kui võimalik. Hetkel on käimas  USA-s läbirääkimised, mis peaks andma usalduse kaubamärgi müügiks teisel pool suurt lompi. Meie kindel eesmärk on olla ka Euroopas kaubamärk nr 1.“.

Uutel turgudel tegutsemise eduks on kindlasti põhjalik turu-uuring ning veebipoodnike jaoks kõige olulisema asjana klientide usalduse võitmine. Lehtsaare sõnul tagab edu süsteemne hästi planeeritud tegevus ning õigete prioriteetide seadmine.

Küsitlust läbi viinud Eesti E-kaubanduse Liit on loodud 2008 aastal, et aidata kaasa Eesti e-kauplejate konkurentsivõime suurenemisele läbi koostöö erinevate riiklike ning teiste sidusorganisatsioonidega, osaleda e-kaubanduse maine kujundamisel läbi internetist ostlemise alase teadlikkuse ja usalduse kasvatamise ühiskonnas.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757