Autor: Maarit Eerme • 8. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Baltika jõudis poolaasta tulemustega kasumisse

Baltika teise kvartali puhaskasum oli 624 000 eurot, mis on 9% parem eelmise aasta samast perioodist.

„Planeeritud kasumi kasvuni jõudsime eeskätt tänu headele müügitulemustele Balti riikides, tänu brutomarginaali parandamisele ja kulude kontrollile,“ sõnas Baltika Grupi juhatuse liige ja investorsuhete juht Maigi Pärnik-Pernik.

Kui esimese kvartali müügikasv jäi hilinenud hooaja alguse tõttu 7% piiridesse, siis teises kvartalis jätkus müügikasv ettevõtte kõige suurema müügimahuga turgudel ehk kõikides Baltikumi riikides – kasvades enim Eestis (19%) ja Lätis (13%). Leedu saavutas nii müügi kui ka müügiefektiivsuse kasvuks 10%, olles efektiivsuse näitaja poolest Baltika Grupi edukaim.

Soovida jättis müügikasv Ida-Euroopa turgudel -  Venemaa jaemüük vähenes teises kvartalis 1% ja Ukraina jaemüük 2%. „Venemaa turul oli vaadeldaval perioodil märgata üldist tarbija kindlustunde nõrgenemist, mis kahtlemata mõjutas ka meie tulemusi. Samuti avaldas Baltika majandustulemustele nii Venemaal kui Ukrainas negatiivset mõju valuutakurss,“ avas Pärnik-Pernik tulemuste tagamaid, lisades: „Ukraina müügitulemust tervikuna mõjutas arvestataval määral ka müügipinna vähenemine.“  Sellest hoolimata on Grupi majandustulemused ehk kasumlikkus Ida-Euroopa turul (Ukraina ja Venemaa) võrreldes eelmise aastaga paranenud.

Rõivakaubanduses valitsenud tiheda konkurentsiga allahindluste perioodil suutis Baltika brutorentaablust hoida ning seda teise kvartali kokkuvõttes isegi tõsta - jõudes 59,2%-ni, mis on 0,2 protsendipunkti võrra parem, kui eelmise aasta sama perioodi näitaja.

„Oleme jõudnud Baltika Grupi arenguga uude kasvufaasi – investeerime olemasolevatel turgudel jaevõrku ning avame uusi poode. Kolmandas kvartalis avame frantsiisivõtjana Baltikumis ka esimesed briti meestemoe brändi Blue Inc esinduspoed,“ sõnas Baltika Grupi juhatuse esimees Meelis Milder. „Teises kvartalis sõlmisime juba ka esimese Baltika brändi frantsiisi välja andmise lepingu – Montoni brändipoe avamiseks Valgevene turul.“.

Teises kvartalis kasvas Grupi poodide arv kolme poe võrra. Aprillis avati uued Montoni poed Ukrainas Kiievis SkyMall kaubanduskeskuses, Lätis Galleria Riga keskuses ja Venemaal Ufa Semja keskuses. Mosaic kaubamärgi pood avati Venemaal Ufa Mega keskuses ning Eestis lisandus Baltika multibränd pood Moetänaval. Mais avati Ivo Nikkolo kauplus Lätis Galleria Riga keskuses.

Müügikanalina on jõudsalt mahtu kasvatamas ka Baltika e-pood – 25 erineva riigi tarbijaskonnale Montoni brändirõivaid pakkuv internetipood on kasvatanud oma müüki võrreldes eelmise aastaga kaks korda. Aasta jooksul plaanib Grupp teha veebipoes kättesaadavaks ka teiste brändide (Mosaic, Ivo Nikkolo, Bastion, Baltman) rõivakollektsioonid.

Vaadates poolaastale tervikuna tagasi ning arvestades tänast hetkeseisu, peab Baltika Grupi juhatus Pärnik-Perniku sõnul  seatud aastaeesmärkide täitmist saavutatavaks. Vaatamata tõsiasjale, et Venemaa müügikasvu tempo on vähenenud ning klientide tarbimiskäitumine on jätkuvalt konservatiivsem, toetavad eesmärkide saavutamist positiivsed tendentsid suurima müügimahuga (70% koguturust) Baltikumi turgudel. „Lisanduvad poed,  Baltikumi müügi stabiilsus ning kontrollitud kulud peaksid Baltikal võimaldama seatud kasumlikkuse eesmärgid täita,“ sõnas Pärnik-Pernik.

„Traditsiooniliselt tugevam poolaasta ootab meid alles ees,“ võttis Milder kokku ootused lähitulevikuks.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757