Autor: Rivo Sarapik • 10. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksport jätkas languskursil

Juulis vähenes eksport teist kuud järjest. Eelmise aasta sama kuuga võrreldes kahanes eksport 10% ja import 1%, teatab Statistikaamet.

Juulis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades ligi 1 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,1 miljardi euro eest. Eksport vähenes teist kuud järjest, langedes 2011. aasta juuli tasemele.

Võrreldes eelmise aasta juuliga vähenes eksport 104 miljoni ning import 16 miljoni euro võrra. Seetõttu suurenes ka kaubavahetuse puudujääk, mis juulis ulatus 198 miljoni euroni.

Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Rootsi (17% Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (15%) ja Venemaa (14%). Koguekspordi kümneprotsendilist vähenemist võrreldes 2012. aasta juuliga mõjutas peamiselt väljaveo vähenemine Venemaale (langus 16% ehk 24 miljonit eurot) ning Suurbritanniasse (langus 45% ehk 17 miljonit eurot). Ekspordi vähenemine Venemaale oli peamiselt mõjutatud mehaaniliste seadmete väljaveo vähenemise tõttu, samas suurenes sinna oluliselt piima- ja piimatoodete väljavedu. Suurbritanniasse vähenes eksport peamiselt mineraalsete kütuste väljaveo vähenemise tõttu. Eksport Lätti ja Rootsi suurenes (vastavalt 21% ja 5%).

Kõige rohkem imporditi juulis kaupu Soomest (13% Eesti koguimpordist), Saksamaalt ja Rootsist (mõlemast 11%). Koguimpordi üheprotsendilist langust võrreldes aastatagusega mõjutas sisseveo vähenemine Venemaalt ja Soomest (langus vastavalt 51% ja 9%). Sissevedu Venemaalt ja Soomest vähenes eelkõige mineraalsete kütuste sisseveo vähenemise tõttu. Kaupade sissevedu suurenes Poolast ja Saksamaalt (kasv 55% ja 14%).

Eestist eksporditi enim masinaid ja seadmeid (31% Eesti koguekspordist), põllumajandussaadusi ja toidukaupu (10%) ning mineraalseid kütuseid (sh elektrienergia, bensiin, põlevkiviõli) (10%). Eksport vähenes võrreldes eelmise aasta juuliga peamiselt mineraalsete kütuste ning metallide ja metalltoodete väljaveo vähenemise tõttu (langus vastavalt 47% ja 33%). Samas suurenes puidu ja puittoodete ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljavedu (kasv vastavalt 32% ja 10%).

Juulis imporditi Eestisse kõige rohkem masinaid ja seadmeid (29% Eesti koguimpordist), mineraalseid kütuseid (11%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (11%). Võrreldes 2012. aasta juuliga vähenes mineraalsete kütuste ning masinate ja seadmete sissevedu (langus vastavalt 32% ja 6%).

Transpordivahendite sissevedu suurenes 42%, mis oli tingitud ka suuremahulistest üksiktehingutest.

Võrreldes juuniga vähenes juulis eksport 4% ning import 1%. Ekspordi kuist langust mõjutas mitmesuguste tööstustoodete (sh mööbel ja puitmajad) väljaveo vähenemine.

Ettevõtjate kindlustunnet peegeldav majandususaldusindeks tõusis juulis Eestis, Rootsis, Soomes ja Saksamaal. Samades riikides, v.a Soome, jätkus tõus ka augustis.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757