Autor: Indrek Kald • 10. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalakasvataja: poekettide soodusmüügi taga on maksupettus

Eesti vesiviljelejate liidu juhatuse liige, Saaremaa kalakasvanduse OÜ AquaMyk omanik Priit Lulla kahtlustab, et kaubanduskettide madalad kalahinnad saavutatakse maksupettusega, mis sarnaneb kütuseaktsiisi petuskeemidega.

"Kuidas saab kauplus müüa kala nelja euroga, kui kalaeksporti vahendaval Oslo börsil maksab sama kala 4,50 eurot," küsis ta Saarte Hääles ning lisas, et transpordikulu, käibemaksu ja kaupluse marginaali arvestades peaks forellikilo hind poes olema 7-8 eurot.

Kuna kala on kiiresti riknev kaup, on ärimeestel maksuametile ka lihtne põhjendada, miks müüdi mingi kogus kala odavamalt, kui see oli sisse ostetud, märkis Lulla.

Rimi Eesti Food ASi kommunikatsioonispetsialisti Katrin Batsi sõnul võib kala hind börsil muutuda ja seetõttu on kaupluse jaoks selle hind sageli erinev; pealegi ostab poekett kampaaniakala Eesti vahendajailt, kel on vahel samuti huvi müüa suuremaid koguseid soodsamalt, et need kätte ei jääks.

Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Uku Tampere sõnul ei võimalda käibedeklaratsioon kaubapõhiselt deklareeritud ja tasutud käibemaksu hinnata, seega ei saa öelda, millise kilohinnaga jõuab muudes liikmesriikides vabasse ringlusse deklareeritav Norra lõhe Eestisse.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757