Autor: Alyona Stadnik • 25. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millal hakkavad palgad päriselt tõusma?

Tänasel Äripäeva konverentsil "Äriplaan 2014" arutasid ettevõtjad, millal hakkavad inimeste palgad tõsiselt tõusma ja jõuame Soomele järgi. Selgus, et nii pea seda ei juhtu.

Järgnevad ettevõtjate hinnangud võimalikule palgatõusule:

Suurinvestor Jüri Käo: kindlasti me ei ole Soomega samal tasemel. Palkade tõstmise tendents on ohtlik. Palgatõstmise paanika ja võimendamine on toonud selle kaasa, et tööviljakus jääb palgatasemest sel aastal alla. Me ei hakka Eestis saama samasugust palka nagu Soomes.Täna toimub palgakasv kasumi arvelt. Keeruline öelda, kui palju järgmisel aastal palk Eestis kasvab. Mina olen pessimistlikul positsioonil.

Ettevõtja Jüri Ross: kindlasti me ei ole samal tasemel, mis Soome. Meil on vähe formuleeritud rahvuslikku kapitali. Palkade tõstmine on ühiskonna jaoks valus teema. Suvepäevadel ma ütlesin, et ma võin teil ju palka tõsta 20%, aga siis meil ei ole raha investeerimiseks ja läheme põhja. Nii kaua kui meil ei ole korraliku rahvusliku kapitali, ei saa me palju palka tõsta.

Investor Peter Ingman:  miks investeerida Eestisse? Sest siin on ettevõttesõbralik keskkond ja väiksemad kulud. Me peame olema hästi ettevaatlikud palkade tõstmisel, sest Eesti pluss on väikesed palgad.

Majandusanalüütik Maris Lauri: palk on tööjõu hind ja siis tekib pakkumise ja nõudluse vahekord. Kui tööjõudu ei ole, siis ei ole ka pakkumist. Kui ettevõtja ei saa töötajaid, sest töötajad ei ole nõus sellise palga eest tööle tulema, siis peab ettevõtte kinni panema. Inimesi jääb meil aina vähemaks ja sellega peab arvestama.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757