Autor: Maarit Eerme • 4. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubanduse 15 kõige rikkamat

Äripäev reastas Eesti Rikaste TOP 500, kus oli sees ka mitmed kaubanduse valdkonna tegijad, siinkohal toogem välja 15 antud valdkonna rikkamat.

1. Hillar Teder, Rikaste TOPis 2. kohal, vara väärtus 295 miljonit eurot

Loovutades möödunud aastate esikoha Oleg Ossinovskile. Vara väärtus 295 tuhat eurot. Tederi kontrollitav Barleypark Ltd omab 8,1% osalust Vene kaubandusketis O’Key, mis läks börsile 2010.

2. Roman Stroykov, Rikaste TOPis 10. kohal, vara väärtus 115,1 miljonit eurotRoman on Venemaal elav hulgikaupmees, kes asutas 2007. Aastal Eestis koos kompanjon Segey Anufrieviga firma, et vahendada Kagu-Aasiast Venemaale tööstuskaupu.

3. Nerijus Numavicus, Rikaste TOPis 16. kohal, vara väärtus 88 miljonit eurotNerijus on Maxima kaubandusketi suurim omanik, kes on toonud osa oma varadest Eestisse, et seda siitkaudu edasi investeerida. Jätkas ka eelmisel aastal valdusfirma Klarus Group Holding kaudu Eestisse kapitali toomist ning tema suurosalusega valdusfirma teenis eelmisel aastal 45 miljonit eurot kasumit.

4. Väino Kaldoja, Rikaste TOPis 21. kohal, vara väärtus 82,4 miljonit eurot

Eelmisel aastal saavutas eriti häid tulemusi Kaldojale kuuluv Silberauto Leedu turule, mis annab valdusfirma müügist juba 58%. Tänu Leedule suutis Silberauto ka käivet kasvatada. Kontserni käive oli 167,3 miljonit eurot (2011. a 148,5 miljonit eurot). Aasta lõpetati 6,66 miljoni kasumiga (2011. A 4,6 miljonit eurot). Sel aastal tunnustas president Toomas Hendrik Ilves Kaldoja tegevust noorteadlaste toetajana riikliku teenetemärgiga.

5. Heiti Hääl, Rikaste TOPis 23. kohal, vara väärtus 79,4 miljonit eurotKorrastas 2012. aasta detsembris firmade struktuuri ja lõi ühtse valdusfirma Alexela Group, mis jaguneb kolmeks: Alexela Metallitööd, Alexela Kinnisvara ja Alexela Energia. Hääle üks olulisi projekte on praegu LNG-terminali rajamine Paldiskisse. Teine Alexela Groupi strateegiline suund on seotud firmaga Reola Gaas. Hääl peab perspektiivseks vedelgaasi kasutamist autokütusena.  

6. Margus Linnamäe, Rikaste TOPis 24. Kohal, vara väärtus 76,7 miljonit eurotTegeleb ravimite hulgi- ja jaemüügiga, metsa- ja põllumajandusega, loomasööda hulgimüügiga ning kinnisvaraarendusega. Suurimaks varaks on ravimimimüügikett Magnum. 

7. Oleg Gross, Rikaste TOPis 29. kohal, väärtus 68,9 miljonit eurotOG Elektra omanik. Jätkas mullu 2009. aastal alustatud kaubandusketi laiendamist ja avas neli uut toidukauplust: Kehras, Tallinnas Järveotsa teel, Vändras ja Iisakul. Samuti soetati uusi kinnistuid, mis viitab, et poodide rajamine jätkub.

8. Sergey Anufriev, Rikaste TOPis 38, vara väärtus 55,4 miljonit eurotRoman Stroykovi äripartner

9. Denis Bokhan, Rikaste TOPis 44. kohal, 49,4 miljonit eurot

Valgevene ettevõtja, kellele kuulub 60% vedelkütuste vahendajast E100 Baltia OÜ, kaasomanikuks on Briti Neitsisaartel registreeritud firma.

10. Aleksei Tšulets, Rikaste TOPis 45. kohal, 49,3 miljonit eurotAjanud Eestis äri üheksakümnendate algusest. Tuntumad firmad on Saurix Petroleun ja Infast Oil. 2009. Aasta suvel sai mõlema firma omanikuks Hollandi Antillidel registreeritud ettevõte CNP investment N.V., mis oli seni firmades väikeosanik. See ettevõte on Paldiski Sadamate Asi omanik.

11. Ando Aron, Rikaste TOPis 53. kohal, 44,2 miljonit eurot

Tööriistu ja seadmeid müüva firma Mecro ja Stokkeri kaupluseketi omanik. 2012. Aasta kevadel asutas Mecro oma klientidele Eestis finantseerimislahendusi pakkuva osaühingu Stokker Finance. 2013. Aastal on plaanis hakata finantseerimisteenuseid pakkuma ka Leedus.

12. Olav Miil, Rikaste TOPis 62. kohal, 38,6 miljonit eurot

Sellel suvel ostis Miili firma OÜ Taali Grupp 31% suuruse osaluse hulgimüügifirmas Jungent Group.

13. Andres Järving, Rikaste TOPis 66. kohal, 36,3 miljonit eurot

Kuulub NG Investeeringute omanikeringi ehk on Tallinna Kaubamaja, Liviko, Balbiino, Kitmani jt firmade omanik. Eraldi Jüri Käost ja Enn Kunilast arendab suurt Ameerikanurga kaubandus- ja logistikaparki. Selle arendusega pole läinud plaanitult. Juuni keskel vabastas Järving ametist enda suurosalusega kinnisvarafirma Süda Maja juhi Veiko Murruste.

14. Enn Kunila, Rikaste TOPis 69. kohal, 34,7 miljonit eurot

NG Investeeringute üks omanikke.

15. Jüri Käo, Rikaste TOPis 70. kohal, 34,5 miljonit eurot

Koos tabelis eespool asuvate Andres Järvingu ja Enn Kunilaga NG Investeeringute suuromanik. Sel aastal valiti Käo Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu uueks juhiks.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757