Vanajuur: kaupmehed, ostke kiiver!

Danske Bank´i ettevõtete panganduse direktor Tõnu Vanajuur hoiatas, et tarbijate kindlustunne on löögi all.

Vanajuure sõnul valmistas 2013 aastal SKP temale pettumuse suurenedes aastaga vaid 1,3%. "Me küll ennustame aastaks 2014 SKP kasvuks 2%, kuid risk ka negatiivsemateks arenguteks on suur." Vanajuur manitses kaupmehi olla aastal 2013 ettevaatlikud. "Meie praegused numbrid ütlevad pigem, et ostke kiiver. Siiski on tunnelis valgust näha. Loodetavasti ei ole see rong, " illustreeris Vanajuur oma sõnumit.

Vanajuur tõi oma ettekandes välja kaks hoiatavat näitajat: jaekaubandue kasv jäi 2013 I pa tagasihoidlikuks ja kõikuvaks ning elektrihinna tõus laastas tarbijate kindlustunnet ja kriisieelse tasemeni on veel pikk maa minna. "Positiivsed suundumused tarbijate kindlustundes viimase 3 aaasta jooksul võivad olla pidurdunud," hoiatas Vanajuur kaupmehi.

Vanajuur rõhutas, et lähiajal testib tarbija  tegelikkust. "Inflatsioon pidurdub, ennekõige läbi lõunanaabrite elektrituru avanemise ja intressimäärad lähevad tõusule, eelkõige seetõttu, et kõik ennustavad intressimäärade püsimist madalal tasemel,"  rääkis Vanajuur. Tema sõnul hakkavad turud sellises olukorras käituma väga ootamatult. "Esimese sähvaka puhul võivad osad turul tegutsejad närvid kaotada ja positsioonide ümbermängimine võib tuua kaasa suuri muutusi ka intressimäärades," põhjendas Vanajuur oma arvamust.

Hetkel tõstavad ettevõtjad palku kasumi arvelt, aga tööviljakus ei ole samas paranenud. Vanajuur pakub, et kaubanduses võib efektiivsus olla kinni kahes märksõnas:

Kaubavarude kiirus. Võtmeküsimus on Vanajuure sõnul see,kuidas kaupa optimaalselt liigutada, et teenida rohkem olemasoleva ressursiga ja jagada kulusid nii ümber, et ka kaubanduses töötavate inimeste elatustase tõuseks.

Loogiline tööstus. Vanajuure sõnul on meil täna liiga palju sellist mõtlemist, mille tõttu investeeringud tehnoloogiasse või automatiseeritusse on raksed tulema. Kaupmees vaatab tööjõukulu ühelt poolt ja investeeringuid tehnoloogiasse teiselt poolt ja panustab rohkem pigem siiski inimressurssi. "Kui vaadata pikemas perspektiivis, siis tuleb neid investeeringuid tehnoloogiasse täna tegema hakata," rõhutas Vanajuur.

Lõpetuseks ütles Vanajuur, et teda teeb murelikuks üleüldine miinus 4,4% investeeringutes põhivarasse. "Eristuvad kolm sektorit: avalik, põllumajandus, jaekaubandus. Nendes kolmes sektoris on investeeringud põhivarasse jätkuvalt positiivsed, ülejäänud sektorites on näha langust," lõpetas Vanajuur kaubandussektori jaoks positiivse trendiga.

 

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara