Bauhof kirjutas Leedus korstnasse 20 miljonit

Eesti suuremaid ehituskaupade müüjaid Bauhof saneerib jõuliselt Leedus laiendatud äri. Leetu investeeritud ligi 20 mln eurot kandis Bauhof maha.

Bauhof Group teatas, et ettevõtte Leedu tütarfirma UAB Bauhof LT esitas Vilniuse kohtule ettevõtte restruktureerimise taotluse, eesmärgiga korrastada ettevõtte võlgnevusi ja korrigeerida ärimudelit. 

“Restruktureerimise otsus sündis raskelt,” ütles Bauhof Group ASi tegevjuht Mart Vau, kelle sõnul investeeris Bauhof Leetu 19 mln eurot ehk kaks korda plaanitust enam.

UAB Bauhof LT tegevjuhi Patricijus Rauktyse sõnul ei ole praegu näha, et Leedu majandusseis taastuks piisava kiirusega ning juhid ja omanikud otsustasid, et jätkamine Leedu 5 kauplusega ja olemasoleva ärimudeliga ei ole jätkusuutlik. Tema sõnul püütakse vältida Leedu Bauhofi pankrotti.

“Teeme pakkumised ka töötajatele ja rendileandjatele, kellega on ettevõttel pikaajalised lepingud. Loodame, et nende sammudega õnnestub pankrotistsenaariumit vältida," selgitas ta.

Vau sõnul jätkab Bauhof Eestis aga laienemist ja tänavu avatakse uus kauplus uuenevas Mustika keskuses. Lähiaastail lisandub veel 5-7.

“Senine Leedu investeeringusumma on eelnevate aastate jooksul kogu ulatuses maha kantud ning Eesti majandustulemusi Leedu tütarettevõtte kahjum ja restruktureerimine ei mõjuta. Sellel aastal teeme eeldatavalt mullusest parema tulemuse nii käibelt kui ka ärikasumilt," täpsustas Vau.

Bauhof Group ASi 2012. aasta käive kasvas kümnendiku võrra 96 mln euroni, millest Leedu osa moodustas 22 mln eurot. Eesti müük kasvas samapalju ja see moodustas 74,6 miljonit eurot. Ärikasumit teenis ettevõte 1,2 mln eurot mulluse 3,2 mln eurose kahjumi vastu. Bauhofil on Eestis 12 kauplust, ettevõttes töötab üle 450 inimese.

Tänavu suvel ostis Bauhofi ja MyFitnessi praeguste ja endiste juhtide ning nõustajate loodud ettevõte MyInvest Estonia OÜ Stockholmi erakapitalifondilt Askembla Growth Fund kõik Bauhof Group ASi ja My Fitness ASi aktsiad. Tehingut rahastas SEB Eesti.

Askembla Growth Fund otsustas juba varakevadel müüa oma osaluse erinevates Balti riikides tegutsevates ettevõtetes.

MyInvestis ei ole üht suuraktsionäri või mitut valitsevat aktsionäri, vaid mitmekesine aktsionäride struktuur, kuhu kuuluvad nii Bauhofi kui MyFitnessi praegused aktsionärid, juhtkonna liikmed ja tehingu nõustajaid. Enamus MyInvestist kuulub eestlastele, suurim MyInvesti aktsionär on Nemor Invest.

"Nemor Invest OÜ ja Bauhofi Skandinaavia investoritest partnerid saavad olla ka edaspidi Eesti ehitusmaterjalide ja aiakaupade sektori suurima jaekaubandusettevõtte omanikud,” ütles MyInvest Estonia nõukogu esimees Indrek Prants juulis. “Ka oleme väga rahul, et omandame tehinguga Eesti suurimaks spordiklubiketiks kasvanud MyFitnessi.”

Osale arutelus

  • Rivo Sarapik

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara