Vitsur: lähem viisaastak majanduses šokki ei too

Ehkki järgmise kümnendi majandusolukorra prognoosimine on keeruline, võib viie aasta perspektiivis eeldada, et teravat kriisipuhangut tulemas ei ole, ütles Heido Vitsur.

“Paljud kardavad ja ähvardavad, aga minu sisetunne ütleb, et lähiaastail suuri šokke maailmamajanduses ei tule. Selge, et lõpmatuseni praegu majandust üleval hoidev võlgade kasv jätkuda ei saa. Samas ei näe ma põhjust karta, et selline majanduspoliitika toob kaasa hüperinflatsiooni. Seda pole juhtunud ei Ühendriikides ega Euroopa Liidus, vaatamata sellele, et majandusse on värsket raha suunatud triljoneid,” ütles LHV majandusekspert Heido Vitsur täna Rimi visioonikonverentsil.

Eesti kaubandusturg on Vitsuri sõnul suures sõltuvuses oma põhipartneritest ning avatus globaalsetele mõjutustele säilib ja isegi süveneb. “Avatud majandusega Eestil ei saa minna palju paremini kui tema peamistel partneritel, kuid loodetavasti ei lähe ka palju halvemini. Lähemad viis aastat peaks olema suhteliselt rahulikud ja isegi optimistlikud. Jaekaubanduse kasvu jääb meil toetama palkade mõõdukas kasv ja Euroopa keskmisest mõnevõrra kiirem inflatsioon,” oli Vitsur optimistlik.

Tervisele panustamine peab saama kasvavaks kaubandustrendiks, ütles Vitsur. “Vaadates eestlaste kulude struktuuri, on näha, et me kulutame autodele ja kütusele ebaproportsionaalselt palju. Tervis maksab Eestis vähem kui auto. See on probleem rahvastiku juurdekasvule ja rahvatervisele, mida lahendamata me riigina väga hästi edasi ei saa minna,” ütles Vitsur.

Vitsur kommenteeris ka konverentsi osalejatele esitatud küsimust toidukaupade käibemaksu alandamisest, leides, et pikemas perspektiivis võiks käibemaksu diferentseerimine aidata paljusid probleeme lahendada. “Ma ei oska väga täpselt ennustada turu käitumist, aga selge, et lühiperspektiivis kaotaks riigikassa toidukaupade käibemaksu alandamiselt päris palju. Samas pikemas perspektiivis aitaks see lahendada paljusid sotsiaalprobleeme,” selgitas Vitsur.

Konverentsil osalenud sajakonnast kaubandussektori arvamusliidrist 52% toetas toidukaupade käibemaksu alandamist.

Osale arutelus

  • Ave Lepik

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara