Autor: Hannes Sarv • 28. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fits.me: käive jääb saladuseks

Interneti rõivakaupluste virtuaalne proovikabiin Fits.me on küll hankinud mitmeid kliente ja alustanud müüki, kuid kui edukalt, jääb saladuseks – firma juht Heikki Haldre Suurbritanniasse registreeritud emafirma käivet ei avalikusta.

Haldre sõnab, et firma kasum pole praeguses arenguetapis oluline ja kasvu finantseerimiseks hangitakse investoritelt lisaraha.  

Äripäev kirjutas Eesti ühest enim esile tõstetud idufirmast viimati juulis. Nende Eesti firma Massi Miliano OÜ mullune aruanne näitas, et ettevõte oli oma käibe 2011. aasta 23 000 euro pealt 2012. aastal tõstnud pea kahe miljonini. “Me olime pikka aega lihtsalt tehnoloogiaarendusettevõte, kuid eelmine aasta oli esimene aasta, kui me pöörasime Fits.me müügimasinaks,“ kommenteeris Haldre suvel. Tegelikult ettevõte mullu käibe mõttes veel päris müügimasinaks ei tõusnud. 1,96 miljoni euro suurusest müügitulust 1,91 miljonit moodustas müük Suurbritannias registreeritud emafirmale Fits.me Holdings Limited. Nii finantseeriti siin tehtavat arendust. Suurbritannia firma enda müügitulemusi lakooniline aruanne ei kajasta, kuid kahjumina näitas saareriigis registreeritud ettevõte 2,36 miljonit eurot.

Haldre käivet ei avalda

Ettevõtte juht Heikki Haldre sõnul oli suvine lugu möödarääkimine. „Suve poole keegi Äripäevast tundis huvi, aga siis ma ei kinnitanud meie käivet – lõpuks kirjutati artiklisse ikka number, mis meie Eesti aruandes sees on,“ selgitab ta. Jah, firma oli varem tehnoloogia arendaja, kuid nüüd pööratakse seda „müügimasinaks“, sõnab Haldre. Käivet müügist klientidele tehti Suurbritannia firma alt tema sõnul ka mullu. „Selle aasta müük on kvartalist kvartalisse parem, kui see, mida me oleme oodanud,“ kinnitab Haldre. Konkreetseid numbreid ta aga ei avalda.

Suured investeeringud

Fits.me üheks osanikuks on 10,65%ga riiklik Eesti Arengufond oma investeeringute haldamise firma SmartCap kaudu.  Arengufond on Fits.me-sse paigutanud miljon eurot. Samavõrd suure summaga on ettevõtte arendustöid toetanud ka Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.

Fits.me on arenguks raha hankimisel olnud edukas ka mujal. Peale Eesti riiklike toetuste on ettevõte kaasanud 7 miljonit eurot riskifondidelt, et oma teenust arendada ja turule tulla. Äriarenduse kõrval on ettevõttel tekkinud hulk kliente, kuid senine käive pole tulemusi üle nulli tõstnud. 

See, millal firma kasumisse jõuab, pole Haldre sõnul ettevõtte praeguses arengus tähtis. Tema sõnul ootavad investorid hetkel kasumi asemel kasvu. Nii panustab firma laienemisele ja valmistub selleks järgmisel aastal lisaraha kaasama.

Kuidas Fits.me teenus töötab ja milliseid arenguvõimalusi Haldre näeb, vaata Äripäeva veebis avaldatud videost või loe lisa lehest!

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757