Autor: Maarit Eerme • 29. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Colliers: Internetikaubandus mõjutab jõudsalt kogu jaeturgu

Colliersi analüütikute koostatud turuülevaate kohaselt on hetkel aktiivseim kaubanduspindade sektor, mille tulevik on tugevalt seotud jõudsalt kasvava ja pikemas perspektiivis kogu jaeturgu mõjutava internetikaubandusega.

Büroopindade turul on 2013. aasta teises pooles olnud kõige aktiivsemad info- ja kommunikatsioonitehnoloogia sektoris tegutsevad ettevõtted. Vastukaaluks on aga tööstus -ja ehitussektoris tegutsevate ettevõtete seas näha aktiivsuse vähenemise märke.

Kaubanduskeskused on selgelt, kuid ettevaatlikult oma turupositsiooni tugevdamiseks samme astumas. “Suuremad ja veel mitte laienenud keskused on teatanud, et kavatsevad oma kaubanduspinda värskendada või laiendada. Lisaks avas mõned päevad tagasi oma uksed Tallinna kesklinnas asuv uus kaubanduskeskus Postimaja, millest saab eeldatavasti veel üks kesklinna ärikvartali tõmbenumbritest. Samas on hetkel veel raske prognoosida, kui atraktiivseks ja mõjukaks uus keskus osutub,“ kommenteeris Colliers International Advisors partner Margus Tinno.

Kuid nagu ka mujal Euroopas kasvab ka Eestis jõudsalt  internetikaubanduse populaarsus. Eurostati andmetel kinnitas ligikaudu 60% internetikasutajatest Euroopa Liidu 28 liikmesriigis, et nad sooritasid 2012. aastal oste internetis. Eesti  inimestest ostles internetis 29%. See tendents näitab, et internetikaubandusel on Eestis suur kasvupotentsiaal, mis pikemas perspektiivis mõjutab kogu jaeturu tulemusi.

Lao –ja tööstuspindade turul on kõige suurem nõudlus 500-1000 ruutmeetriste kvaliteetsete pindade järele. Hetkel on renditurul klassikaliste laopindade sektoris pakkumises üle 1000 ruutmeetrised pinnad ja komplekssete büroo-laopindade ja väikeste tööstus-laopindade sektoris leiab enim väikeseid (kuni 500 ruutmeetriseid) pindasid. Olukord on mõneti paradoksaalne, kuna hetkel ei vasta nõudlus Tallinna laopindade turul olevale pakkumisele.

Eesti investeerimisturg on jätkuvalt aktiivne. Lisaks kohalikule kapitalile otsib ka väliskapital võimalusi Eesti kinnisvaraturule investeerida. Kõige aktiivsemad on Venemaa investorid, kes soovivad siinsele turule varahaldusettevõtete kaudu investeerida. Mitmete investeerimisportfellide hoiuperiood on jõudud punkti, kus väljumine on juba tõsiseks teemaks muutunud. See on muutnud kinnisvarainvesteeringute valiku veidi rikkalikumaks ja mitmekesisemaks.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757