Autor: Kaisa Gabral • 31. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ants Vasar: pensionäride puhul on probleem mittesobivus

Viru Keskuse juhi Ants Vasara hinnangul ei pane sotsiaalmaksust vabastamine ühtegi ettevõtjat rohkem pensionäre värbama, pigem on probleemiks pensionäride ametisse mittesobivus ja ümberõppimise puudumine.

Rahandusminister Jürgen Ligi käest küsiti Äripäeva veebiintervjuus, kas ei võiks pensionäride senisest enam tööle rakendamise ergutamiseks vabastada nad sotsiaalmaksust. Ligi sõnul külvaks see ebavõrdsust.

Ants Vasar arvab, et erisused tekitaksid liigset segadust. "Minule igasugused erisused ja erijuhused ei meeldi. Mingil hetkel võib sellest selline rägastik tekkida. Kunagi näidati näpuga ju selle peale, kui palju nõukogude ajal oli neid personaalpensione ja igasuguseid muid variante. Mida vähem rägastikke, seda selgem ja parem kogu asi on," vastas Vasar küsimusele, kuidas ta suhtuks sellesse, kui pensionäride tööle värbamise ergutamiseks kaotatakse nende pealt makstav sotsiaalmaks tööandja jaoks ära.

Eraldi küsimus tekib tema sõnul siis, kui ettevõte võtab töötajaid tööle. "Kas me osade töötajate eest peaksime maksma ja teiste eest siis mitte? Mina arvan, et kui pensionär on töövõimeline, siis ta leiab endale nii ehk naa sobiva koha, sotsiaalmaksule ei mõtle sel juhul keegi. Ja kui tööjõu olukord on täna selline nagu on, siis sotsiaalmaksu ärajätmine pensionäride puhul küll midagi ei aitaks," märkis Vasar. Pigem võib sellest erisusest probleeme tekkida, lisas ta.

Viru Keskuse juht usub, et enamus pensionäre, kel mõistus ja tervis võimaldavad, on tööjõuturul ka olemas. "Pigem on siin suurem probleem mittesobivus. Võib-olla võiks suunata hoopis rahasid pensionäride ümberõppeks, et nad leiaksid sobiva töö ja saaksid asuda tööle nendele kohtadele, mida tööturg nõuab? Samas muidugi, kui praegu on vabad töökohad suuresti infotehnoloogiaga seotud. Minu arvates ükskõik milline see maksusüsteem ka on, kui inimene teemast ikka väga vähe teab, siis on ikka väga palju tahetud, et hakata teda ümber õpetama selle IT-töökoha jaoks," märkis Vasar.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757