Autor: Alyona Stadnik • 7. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elekter kallines kolmandiku võrra

Oktoobris kallines enim elekter, mis maksis kolmandiku võrra enam kui aasta tagasi, selgub statistikaameti tarbijahinnaindeksist.

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2013. aasta oktoobris võrreldes septembriga -0,3% ning võrreldes eelmise aasta oktoobriga 1,5%, teatab Statistikaamet.

Kaubad olid 2012. aasta oktoobriga võrreldes 0,8% ja teenused 2,9% kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta oktoobriga võrreldes langenud 1,6% ja mittereguleeritavad hinnad tõusnud 2,6%.

2012. aasta oktoobriga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim elekter, transport ja toit, kusjuures poole elektri ja toidu põhjustatud tõusust nullis transpordi odavnemine.

Aastataguse ajaga võrreldes jõudis elekter kodudesse 29,9% kallimana. Toidu mõjust indeksile andsid kumbki ligi neljandiku 2,4% kallimad liha ja lihatooted ning 3,1% kallimad piim ja piimatooted, samuti kumbki kuuendiku 9,5% kallimad kala ja kalatooted ja 2,4% kallimad jahu ja jahutooted. Mootorikütus oli 2013. aasta oktoobris 7,6% odavam kui aasta varem. Mullu sama ajaga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud kalakonservid (14%) ning odavnenud kohv (16%) ja suhkur (14%). Tarbijahinnaindeksi aastamuutus jäi viimati alla 1,6% 2010. aasta veebruaris, mil see oli -0,1%.

Septembriga võrreldes oli oktoobris tarbijahinnaindeksi peamiseks mõjutajaks mootorikütuse 2,9%-line hinnalangus, mis andis kogulangusest ligi poole. Suurem mõju indeksile oli veel soojusenergia 1,6%-lisel ja puuvilja 4,4%-lisel odavnemisel.

 

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757