Autor: Indrek Kald • 7. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalvi: riik teeniks maksumuudatusega 61 mln eurot

ASi Liviko juhataja Janek Kalvi soovitab tänases kirjas riigikogu liikmeile lisada täiendava tuluna järgmise aasta eelarvesse 51 miljonit eurot alkoholi aktsiisi ja kümme miljonit täiendavat käibemaksu.

Täiendav 61 miljonit eurot lisandub riigieelarvesse, kui võrdsustada aktsiisimäärad absoluutalkoholi sisalduse kohta joogis. Praegu on õlles leiduv alkohol 2,6 korda väiksema määraga maksustatud kui sama alkoholikogus kanges alkoholis.

Sotsiaalminister on teatanud soovist kehtestada võrdse aktsiisimäära asemel miinimumhind alkoholiühikule. Nii aktsiiside ühtlustamisel kui ka alkoholiühikule miinimumhinna kehtestamisel muutub alkohol kallimaks. "Erinevus on vaid selles, et aktsiiside võrdsustamisel saab 51 miljonit eurot täiendavat tulu riik, alkoholiühikule miinimumhinna kehtestamisel jagavad selle raha ära tootjad ja kaubandusettevõtted," kirjutas Kalvi riigikogu liikmetele.

Lahjemaid alkohoolseid jooke on tema sõnul aastakümneid ekslikult vähemohtlikeks peetud ning soositud nende tarbimist madalamate aktsiiside kaudu, kuid praeguseks taganetakse nendest seisukohtadest terviseasjatundjate soovitusel.

"Nii Soome, Rootsi kui ka teised riigid tõstavad lahjade alkohoolsete jookide aktsiise suurema sammuga, püüdes saavutada absoluutalkoholi sisalduse võrdsemat maksustamist jookides," teatas Liviko juht.

Soome tõstis eelmise aasta alguses lahjemate alkohoolsete jookide (vein, õlu, kääritatud jook) aktsiisi 15% ja muude kangemate jookide aktsiisi 10% ning diferentseerib aktsiisitõusu ka järgmise aasta jaanuarist. Rootsi tõstab jaanuarist kangete alkohoolsete jookide aktsiisi 1% ja lahjade alkohoolsete jookide aktsiisi 7%. Mullu detsembris otsustas Prantsusmaa õlle aktsiisi 160%se tõstmise.

Eestis müüdavalt pooleliitriselt 5%se alkoholisisaldusega õllelt laekub praegu aktsiisi 15 senti, samalt koguselt 40%selt viinalt laekub aktsiisi 3 eurot ja 13 senti. Õlut teistmoodi maksustades peaks pooleliitriselt õllelt riigikassasse täiendavalt 24 senti aktsiisi võtma, kinnitas Kalvi.

Liviko kinnitusel on võrdse maksustamise debati vältel enim esitatud vastuargument olnud hüpotees, et lahjade alkohoolsete jookide tarbijad hakkavad võrdse aktsiisi korral eelistama kangeid jooke.

Turu-uuringute ASi tänavuse tarbimisharjumuste uuringu põhjal vähendaks alkoholiaktsiiside ühtlustamine oluliselt noorte alkoholitarbimist ning vähendaks sagedamini alkoholi tarbivate inimeste tarbimiskoguseid, saavutades tervikuna ligikaudu 10% võrra väiksema alkoholi tarbimise tervikuna. Uuringust nähtub, et alkoholiaktsiiside võrdsustamisest tuleneva hinnatõusu mõjul jääksid tarbijate eelistused alkoholiliigiti põhijoontes samaks ning ei põhjustaks üleminekut lahjade alkohoolsete jookide tarbimiselt kangete alkohoolsete jookide tarbimisele, seisab Liviko pressiteates

Liviko on 1898. aastal asutatud koholitootja, kelle põhitegevuste hulka kuulub ka veinide ja teiste alkohoolsete jookide import. Balti riikide kolme suurema alkoholifirma hulka kuuluv Liviko annab tööd 376 inimesele.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757