Euroopa ja Eesti ettevõtjad on eelseisva aasta osas optimistlikud

Euroopa Kaubanduskodade Assotsatsiooni majandusküsitluse tulemused näitasid, et esimest korda üle mitme aasta on Euroopa ettevõtjad eelseisva aasta osas pigem optimistlikud, eriti Balti riigid ja Soome. 

Uuringus hinnati järgmisi näitajad: ettevõtete kindlustunne, käive, siseriiklik müük, eksport, tööhõive ja investeeringute maht. Kõige kindlamad on tuleviku suhtes Leedu, kõige ebakindlamad Küprose ettevõtjad. Tööhõive ja investeeringute kasvu nähakse aeglasena, ka siin on kõige pessimistlikumad küproslased. Itaalial, Sloveenial ja Kreekal on eelseisvaks aastaks kindlustunde ja tööhõive osas tagasihoidlikud ootused, kuid näiteks Balti riigid ja Soome on samal ajal optimistlikumad.  

Võrreldes 2012. aasta uuringu tulemustega, on Eesti ettevõtjad sel aastal tuleviku osas positiivsemalt meelestatud. Neist pea 60% prognoosib käibe suurenemist järgmisel aastal. Ainult 6% arvab, et see väheneb ning veidi üle kolmandiku leiab, et käive jääb neil selle aastaga võrreldes samaks. Ekspordi osas on ettevõtjad samuti natuke positiivsemad: 51,5% arvab, et eksport kasvab, kõigest 7,4% arvab, et kahaneb. 44% ettevõtjatest loodab, et  siseriiklik müük kasvab.

Loodetakse, et üldine majandusolukord jääb samaks mis sel aastal. Veerand vastanutest  arvab, et läheb paremaks, iga viies, et olukord muutub halvemaks. Investeeringute mahu kasvu näeb 32% vastanutest, üle 50% arvates jääb see samaks ning 16,4% usub, et investeeringute maht kahaneb.

Kaubanduskoja peadirektori Mait Paltsi hinnangul näitavad selle aasta küsitluse tulemused võrreldes eelmise aastaga optimistlikumat meelsust, mida viimastel aastatel pole just liiga palju olnud. „Teada on, et Baltikum tunneb end teiste riikidega võrreldes kindlamalt. Samas probleemidega, millega kogu Euroopa võitleb, võitleme ka meie. Euroopas teeb muret töötus, samas, kui võrrelda Euroopa ja Eesti näitajaid, siis ka siin oleme optimistlikumad ning meile teeb pigem muret oskustega inimeste puudus. Ligi 30% Eesti ettevõtjatest on arvamusel, et uusi töötajaid võetakse järgmisel aastal juurde ning kaks kolmandikku prognoosivad, et töötajate arv jääb neil samaks.“ Tulemuste valguses on kindlasti kohane ka Eesti ettevõtjaid kiita selles eest, et otsitakse pidevalt ekspordiks erinevaid võimalusi ning soovitakse pakkuda kvaliteetset toodet ja seal endale allahindlust ei tehta. 

Majandusuuringu tulemused kinnitavad ka Euroopa Komisjoni majandusprognoosi. Euroopa Kaubanduskodade Assotsiatsiooni peasekretär Arnaldo Abruzzini ütles tulemuste kohta, et üle mitme aasta on tulevikuvaated julgustavad, kuid olukord investeeringute ja tööhõive osas on üsna ebakindel. Poliitikakujundajad loorberitele puhkama ei saa jääda, sügavamad reformid on vajalikud ja seda just Euroopa Liidu lõunapoolsemates riikides, kus taastumine ei ole läinud piisavalt hoogsalt.

Tegemist on iga-aastase uuringuga, mille Euroopa riikide kaubanduskojad viisid läbi juba 21. korda. Eestis vastas küsitlusele 252 ettevõtjat, kellest 231 on eksportivad ettevõtted. Uuringus osales kogu Euroopast üle 59 000 ettevõtja.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara