Autor: Juuli Laanemets • 5. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Käibele tuleb uus 10-eurone

Eesti Pank annab teada, et jaanuaris 2014 avalikustab eurosüsteem teise seeria 10-eurose pangatähe kujunduse. Uus pangatäht lastakse ringlusse sama aasta jooksul.

13. jaanuaril 2014 esitletakse 10-eurose uut kujundust. Teise seeria pangatähtedest on turule lastud aastal 2013 5-eurone kupüür. Uue pangatähe tutvustamise hõlbustamiseks on loodud eurosüsteemi partnerlusprogramm sularahakäitluses kasutatavate seadmete tootjatele ja tarnijatele ning klientidele ja kasutajatele..

Teise seeria pangatähti iseloomustab senisest rohkemate turva- ja vesimärkide kasutamine. 5-eurose rahatähe muudatusi tutvustab Eesti Pank oma kodulehel SIIN

Euroopa Keskpanga (EKP) pangatähtede direktoraadi direktor Ton Roos kinnitas Brüsselis toimunud seminaril, et EKP ja euroala riikide keskpangad soovivad teha tihedat koostööd sularahakäitluses kasutatavate seadmete tootjate, tarnijate, käitajate ja omanikega, et aidata neil ajakohastada oma seadmed uue 10-eurose kasutuselevõtuks 2014. aastal.

Sularahatöötluses kasutatavate seadmete ja autentimisseadmete kasutajad peaksid ühendust võtma seadmete tootjate või tarnijatega, et seadmed uue 10-eurose pangatähe kasutuselevõtuks ajakohastada. Uute seadmete hankimisel tuleks tarnijalt saada kinnitus, et nende ajakohastamine uute pangatähtede aktsepteerimiseks on võimalik. Uut 5-eurost pangatähte aktsepteerivate sularahatöötluses kasutatavate seadmete ja autentimisseadmete loetelu on kättesaadav EKP veebilehel. 2014. aasta alguses lisandub loetelule teave uut 10-eurost pangatähte aktsepteerivate seadmete kohta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757