Autor: Raivo Sormunen • 6. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maxima suuromanik jätkab raha Eestisse toomist

2009. aastal Eestis registreeritud Leedu jaekontserni Vilniaus Prekyba kahe valdusfirma suuromanikud jätkavad hoogsalt raha siiatoomist.

Eelmise aasta lõpu seisuga oli Baltimaade rikkaimale ärimehele, leedukas Nerijus Numaviciusele kuuluvate Eesti firmade omakapital paisunud juba 143 miljoni euroni. Ainuüksi 2012. aastal liikus läbi seotud tehingute kasumina Eesti firmadesse 45,5 miljoni eurot.

2009. aastal asutasid Maxima jaeketi omanikud Eestis kaks ettevõtet, Genira Group Holdings ja Klarus Group Holdings, mis võtsid üle samanimelised Leedu firmad ja alustasid tegevust Eesti kaudu. 2010. aasta keskel maksti aktsiakapitalina mõlemasse Eestis registreeritud firmasse sisse 1,28 miljardit krooni ehk ligi 82 miljonit eurot.

Pärast seda on mõlemad valdusfirmad toonud kasumina Eestisse kokku juba üle 60 miljoni euro, sellest eelmisel aastal 45,5 miljonit eurot.

Genira Group Holdings OÜ teenib intressitulu nii pangahoiustelt kui raha väljalaenamisest grupiga seotud firmadele. Finantseerimis- ja investeerimisteenuseid pakkuv valdusfirma teenis eelmisel aastal 1,3 miljonit eurot kasumit.

Klarus Group Holdings OÜ pakkus grupisiseselt seotud osapooltele eelmisel aastal aga koguni 64 miljoni euro eest teenuseid, mille pealt teenis 44,2 miljonit eurot kasumit.

Milliseid teenuseid täpselt kontserni sees osutati, pole teada, aga firma märgib aruandes oma tegevusalaks lisaks investeerimisele ja finantseerimisele ka frantsiisiteenuste pakkumise jaekaubandusfirmadele.

Kuna kasumit teenis valdusfirma peamiselt vaid Leedus registreeritud tütarfirma Maxima Group UAB pealt, siis on aasta jooksul makstud Leedu riigile ka üle 26 miljoni liti tulumaksu (7,7 miljonit eurot).

Leedu suurkontserni Vilniaus Prekyba maksuspetsialistist taustaga juht Diana Dominiene ütles 2011. aastal Äripäevale, et valdusfirmade toomise taga Eestisse oli see, et jaekaubandusketi omanikud soovivad siin oma äride maksuriske hajutada. Teine samaks otstarbeks valitud riik on Holland.

"Eesmärk on hajutada investeerimisriski maades, mis pole maksutingimuste poolest Leedust kehvemad, ent pakuvad paremat stabiilsust," kommenteeris Dominiene toona. Ta lisas, et Leedu on tuntud maksusüsteemi ettearvamatuse poolest, mistõttu otsiti stabiilsust mujalt.

Ärileht on seevastu spekuleerinud, et Eestisse kolimise taga võisid olla ka Vilniaus Prekyba aktsionäride omavahelised vastuolud. Vaidluste tulemustena on suurkontserni omanike arv viimaste aastatega langenud kümnelt seitsmele.

Vilniaus Prekyba suuromanik on Baltimaade rikkaim ärimees Nerijus Numavicius, kelle varanduseks hinnatakse umbes miljard eurot.

Vilniaus Prekyba tuntuim kaubamärk jaekett Maxima laienes Eestis väga kiirelt aastatel 2005-08, mil Maxima Eesti ostis poeketi rajamiseks kokku 1,7 miljardi krooni (110 miljoni euro) eest kinnistuid. 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757